Ērtā Latvija: NATO karavīriem atļaus šķērsot robežu ārpus robežkontroles punktiem

© Latvijas armija / SG Ēriks KukutisМеждународные военные учения в Латвии
Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība turpina mainīt likumdošanu tā, lai nodrošinātu NATO karaspēkiem lielāko komfortu.

RĪGA, 15. jūlijs – Sputnik. 16. jūlija sēdē valdība izskatīs likuma grozījumus, kas ļaus NATO spēkiem krīzes situāciju vai pat vienkārši mācību gadījumā šķērsot Latvijas robežu, neizmantojot oficiālos robežkontroles punktus.

Par to ziņots Ministru Kabineta mājaslapā.

Канадский солдат - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kanādas karavīriem Latvijā ir nepieciešams frizieris. Vietējos lūdzam netraucēt

Valsts robežas likuma grozījumi paredz, ka NATO dalībvalstu karavīri, kuri ierodas Latvijā, lai sniegtu palīdzību ārkārtas situācijas laikā vai piedalītos mācībās, atsevišķos gadījumos un pēc Valsts robežsardzes atļaujas saņemšanas, var šķērsot valsts ārējo robežu, neizmantojot robežkontroles punktus.

Kā piemērs tiek minēts Lielvārdes lidlauks, kur karavīri un militārā tehnika ierodas pa gaisu, – tas nav aprīkots ar robežkontroles un muitas pārbaudes vietu. Šādos gadījumos militārā vadība saskaņo ar Robežsardzi laiku un vietu šādas pārbaudes veikšanai. Tāpat ir diezgan apgrūtinoši veikt pasu un muitas kontroli, ja NATO karavīri nokļūst Latvijā ar desanta palīdzību vai pēc robežas šķērsošanas tiem ir steidzami jāķeras klāt savu pienākumu veikšanai.

Tas pats attiecas arī uz situācijām, kad Latvijas teritorijā ierodas NATO spēki no valstīm, kuras nav Šengenas zonā, un karavīriem ir jādodas uz nozīmēto vietu, lai nekavējoties uzsāktu kaujas vai mācību uzdevumu izpilde. Šādos gadījumos robežsargi veic kontroli vietā un laikā, par kuriem armija vienojas ar Valsts robežsardzi.

Patlaban likumā šādi izņēmumi nav noteikti.

Pēdējo gadu laikā Latvijas Republikas likumdošanas bāze pastāvīgi tiek pielāgota NATO karaspēku uzturēšanai tās teritorijā, to brīvai pārvietošanās iespējām un netraucētai steidzamai specifisku funkciju izpildīšanas iespējai mācību laikā vai draudu gadījumā valstij.

Piemēram, Latvijas un ASV starpvaldību līgums par sadarbību aizsardzības jomā paredz, ka ASV karavīri un oficieri var ievest Latvijā personīgā lietojuma preces bez muitas nodokļu un nodevu piemērošanas. Paredzēta arī Amerikas vadītāju apliecību atzīšanas un iebraukšanas kārtības vienkāršošana.

Новые казармы в Адажи для контингента НАТО - Sputnik Latvija
Latvija par 10 miljoniem eiro uzbūvēs vēl vienu kazarmu NATO karavīriem

Šīs likuma bāzes paplašināšana tiek uzskatīta par vēstījumu tam, lai turpinātu saņemt ASV kolektīvās aizsardzības garantijas, kā teikts attiecīgā likumprojekta anotācijā.

Saskaņā ar to ASV valdības lidmašīnas, kuģi un sauszemes transportlīdzekļi netiek pakļauti apskatīšanai un pārbaudei bez Amerikas iestāžu atļaujas.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji neatbalsta valdības prieku sakarā ar NATO karavīriem valstī. Latvijas iedzīvotājus mulsina regulāras militārās mācības, smagās tehnikas pārvietošanās, pastāvīgā militāro izdevumu izaugsme, bet īpaši mulsina sabiedroto karavīru izdarības alkohola reibumā.

Ziņu lente
0