Politika

Uzturēt savējos tonusā un krievus – stresā: Simindejs par nacisma glorifikāciju Latvijā

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasИсторик и политолог Владимир Симиндей
Историк и политолог Владимир Симиндей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacistu līdzskrējēju pakāpeniskā glorifikācija Latvijā turpinās kopš 90.gadu sākuma, konstatēja fonda "Vēsturiskā atmiņa" direktors, vēsturnieks, politologs Vladimirs Simindejs.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Otrdien, 9.jūlijā, Ženēvā, ANO Cilvēktiesību padomes 41.sesijas ietvaros Krievijas organizācijas iepazīstināja ar pārskatu par nacisma glorifikāciju Baltijas valstīs, vēsta Jewish.ru.

Viens no pārskata līdzautoriem – fonda "Vēsturiskā atmiņa" vadītājs Aleksandrs Djukovs, iepazīstinot ar pārskatu, pastāstīja, ka "nacistisko noziedznieku glorifikācijas politika, ko īsteno Baltijas valstu valdības, ļauj izvērtēt jautājumu par šo valstu atbildību par virkni pastrādāto noziegumu".

Участники шествия легионеров в Риге - Sputnik Latvija
Nacisma slavēšana augstākajā līmenī: EDSO pārvēršas "ačgārnā Nirnbergā"

Djukovs uzsvēra, ka jāpanāk, lai Latvija izpildītu Terezīnas deklarācijas noteikumus, tostarp arī par Holokausta un citu nacistu noziegumu upuru īpašumu atgriešanu.

Pārskata līdzautors Mihails Černovs, Ebreju kultūras, tradīciju, izglītības un zinātnes atbalsta un attīstības fonda valdes priekšsēdētājs, konstatēja, ka jāpieliek punkts jebkādām nacistiskās ideoloģijas atdzimšanas iespējām un nacistisko kolaboracionistu glorifikācijai Eiropā un citviet pasaulē.

Viņš atgādināja, ka Eiropas Savienībā ir valstis, kurās nacistisko kolaboracionistu un nacistu glorifikācija kļūst par ikdienu.

Fonda "Vēsturiskā atmiņa" direktors direktors, vēsturnieks, politologs Vladimirs Simindejs komentārā Sputnik Latvija paskaidroja, ka nacisma glorifikācijai Baltijas valstīs ir dziļas saknes un Eiropas Savienība, iespējams, pieļāvusi lielu kļūdu, steigšus uzņemot tās savienībā.

Tagad Baltijas valstīs pārvaldes modelis veidojas uz nacionālisma idejas pamatiem.

"Virkne politisko spēku Baltijas valstīs apzināti izmanto memoriālu telpas un sabiedriskās dzīves renacifikāciju, lai uzturētu sava nacionālistiskā elektorāta tonusu, kā arī lai ar represiju un politiskā spiediena palīdzību turētu stresā krievvalodīgos iedzīvotājus un apspiestu viņu aktivitāti," uzsvēra Simindejs.

Vēsturnieks piezimēja, ka Ženēvā nolasītais pārskats ir nepieciešams, un tajā iekļautajām tēzēm jārod atbalsts gan politiķu, gan analītiķu aprindās. Taču, Simindejs norādīja, aizvien mazāk ir laika, lai atrastu tos, kuri pastrādājuši noziegumus, un sāktu vismaz vajāšanas procedūru.

Ветераны на площади у памятника Освободителям 9 мая в Риге - Sputnik Latvija
"Karo" ar veterāniem un sapņo par "bastiona" krišanu: KF vēstniecība par Latvijas Saeimu

Bez tam jāpiebilst, ka svētdien, 7.jūlijā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas (PA) Demokrātijas, cilvēktiesību un humāno jautājumu komiteja noraidīja Krievijas rezolūcijas, kas ierosināja nosodīt neonacismu un aicināt valstis pretoties nacistiskās kustības glorifikācijai. Cita starpā dokumentā pieminēta nepieciešamība nosodīt uz rasu vai nacionālajiem  aizspriedumiem balstītu neonacistisku un agresīvu nacionālistisko ideoloģiju saglabāšanos un izplatīšanos, kā arī aicināt EDSO valstis aktīvi pretoties nacistiskās kustības glorifikācijai jebkurā formā, ieskaitot organizācijas Waffen SS bijušo locekļu slavināšanu.

EDSO PA lēmums par pārskatu radīja Krievijas delegācijas neizpratni. Delegācijas vadītājs – Valsts domes vicespīkeris Pjotrs Tolstojs norādīja, ka, balsojot pret, EDSO faktiski paudusi atbalstu nacisma atdzimšanai un glorifikācijai vairākās valstīs, noraidot acīmredzamus faktus un aizverot acis uz notiekošo.

Tolstojs nosauca notiekošo EDSO PA par "ačgārno Nirnbergu".

"Своих держат в тонусе, а русских - в стрессе": Симиндей о глорификации нацизма в Латвии
Ziņu lente
0