Krivcova: novelt vainu uz Krieviju – Latvijas valdības nacionālā izprieca

© Sputnik / Sergey MelkonovПравозащитница Елизавета Кривцова на Вселатвийском родительском собрании
Правозащитница Елизавета Кривцова на Вселатвийском родительском собрании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepilsonības problēmas risinājums nepārprotami meklējams Latvijā, un mēģinājumi novelt vainu uz Krieviju liecina par valdības nevēlēšanos nodarboties ar šo jautājumu, ir pārliecināta Elizabete Krivcova.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš apgalvoja, ka nepilsoņu integrācija esot neefektīva Krievijas propagandas dēļ. Politiķis skaidroja, ka Krievija pārliecina nepilsoņus atteikties no asimilācijas, savukārt Latvijas vadība darot visu iespējamo viņu naturalizācijai.

Juriste, tiesībsardze Elizabete Krivcova intervijā Sputnik Latvijā norādīja, ka Kariņa apgalvojumi liecina par viņa nevēlēšanos atrisināt naturalizācijas problēmu.

"Nepilsonības problēmas risinājums nepārprotami meklējams Latvijā, un, lai ko darītu Krievija – atbalstītu naturalizāciju vai iebilstu – Latvijas valdība vienmēr būs neapmierināta. Nepilsoņu problēmas risinājums ir valdības kompetence un pienākums, bet vainas novelšana uz Krieviju ir universāls veids, kā attaisnot savu bezdarbību iekšpolitisko problēmu risināšanas darbā," norādīja Krivcova.

Juriste atzīmēja, ka patlaban naturalizācijas procesā nepieciešamas reformas.

"Jau pirms 20 gadiem procesa veidotāji prognozēja, ka efektivitāte nebūs simtprocentīga. Patlaban pilsonību saņēmušas trīs ceturtdaļas visu nepilsoņu, pie tam naturalizācijas procesa efektivitātes maksimums tika sasniegts vairāk nekā pirms 10 gadiem. Kopš 2007.gada process stāv uz vietas – ik gadus Latvijā naturalizējas mazāk nekā viens procents nepilsoņu. Tātad jau ilgu laiku naturalizācijas kā nepilsonības likvidācijas metodes efekts ir tuvs nullei," paskaidroja Krivcova.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Atradis vainīgo: Kariņš pamatojis nepilsoņu pastāvēšanu Latvijā

Viņa pastāstīja, ka patlaban Latvijas nepilsoņi nevēlas naturalizēties, jo jūtas vīlušies par valsts politiku un neuzticas valdībai. Lēmumi visos sabiedrībai aktuālos jautājumos – valodas, izglītības, vēsturiskās atmiņas jomā tiek pieņemti, ignorējot mazākumtautību intereses, uzsvēra juriste.

Pasaulē aptuveni 10 miljoni cilvēku nav nevienas valsts pilsoņi vai valstspiederīgie. Latvijā masveida nepilsonības institūts pastāv kopš republikas neatkarības pasludināšanas 1991.gadā. dažādas aplēses liecina, ka patlaban Latvijā dzīvo aptuveni 220 tūkstoši nepilsoņu.

Кривцова: Латвия валит на РФ вину в негражданах в оправдание своего бездействия
Ziņu lente
0