Politika

Latvija iecerējusi izveidot opozīciju EPPA no Krievijas pretiniekiem

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Латвии у Европарламента
Флаг Латвии у Европарламента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeima iniciējusi sabiedroto meklējumus, lai veidotu EPPA opozīcijas bloku no politķiem, kuri iebilst pret Krievijas dalību organizācijas darbā.

RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. Latvijas Saeima pieņēma lēmumu projektu saistībā ar tālāko Latvijas rīcību Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā, kurā nolemj uzdot Saeimas delegācijai EPPA uzsākt konsultācijas ar to valstu delegācijām un locekļiem, kas balsojuši pret KF balsstiesību atjaunošanu.

Dokumentu atbalstīja 65 deputāti, pret to nobalsoja 20, vēsta Sputnik Igaunija.

Лилиан Мори Паскье — председатель Парламентской ассамблеи Совета Европы (ПАСЕ) - Sputnik Latvija
Politika
Ukraina atsaukusi ielūgumu EPPA delegātiem piedalīties parlamenta vēlēšanu novērošanā

"Krievijas Federācijas balsstiesību beznosacījuma atjaunošana EPPA ir pretrunā ar Eiropas Padomes principiem un pamatvērtībām, kā arī nopietni iedragā Eiropas Padomes reputāciju un rīcībspēju," teikts dokumentā.

Savās runās Krievijai nedraudzīgās koalīcijas izveides piekritēji nodēvēja Krievijas delegācijas tiesību atgūšanu par "kauna traipu" un "trievienu demokrātijai".

Savukārt rezolūcijas pretinieki brīdināja oponentus, ka tādu nepārdomātu soļu dēļ Latvija var zaudēt daudz vairāk nekā iegūt. Partijas "Saskaņa" deputāts Boriss Cilēvičs atgādināja, ka par Krievijas atgriešanos pie pilnvērtīga darba EPPA nobalsojuši daudzi Rīgas sabiedrotie NATO blokā un ES.

Deputāts taujāja: vai mēs patiešām labi saprotam, kāpēc viņi tā rīkojās? Vai esam gatavi visu tikai nosodīt un pierādīt, ka "jūs esat muļķi, bet mēs – vinīgie gudrie"? Vai tas ir pareizais ceļš?

Iepriekš vēstīts, ka EPPA sesijā jūnijā ar balsu vairākumu tika pieņemts lēmums par Krievijas balsstiesību beznosacījuma atjaunošanu. EPPA prezidente Liliāna Morī-Paskjē norādīja: laiks ir parādījis, ka pret Krieviju vērstie ierobežojumi asamblejā nav sasnieguši plānoto efektu.

Павел Шипилин - Sputnik Latvija
Politiskais analītiķis: Baltija drīz apniks Eiropai ar savām politiskajām spēlītēm

"Mēs nolēmām to paveikt (atdot Krievijai tiesības EPPA – red.) tāpēc, ka, no vienas puses, mums nācies atzīt, ka piecos gados, kuru laikā Krievija nepiedalījās asamblejas darbā, mēs neesam sasnieguši nekādu progresu prasībās, ko izvirzījām pašā asamblejā," Paskjē teica intervijā France 24.

Maskava uzkata, ka tiesību atgriešana Krievijas delegācijai EPPA liecina par taisnīguma, demokrātijas un veselā saprāta triumfu. Krievijas Federācijas Padomes spīkere Valentīna Matvijenko norādīja, ka pieņemtais lēmums neatbilst Rietumu sankciju politikai.

"Un tas ir ļoti svarīgi," viņa uzsvēra komentārā žurnālistam.

Ziņu lente
0