Žurnāls: ar Latvenergo padomes atlaišanu varētu būt saistīta "zaļās enerģijas mafija"

© Sputnik / Алексей ПавлишакВетрогенераторы
Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvenergo darbības paplašināšanas plāni varēja radīt gāzes un vēja enerģijas lobiju neapmierinātību.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Kompānijas "Latvenergo" padome, ko atlaida ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, varēja traucēt vēja parku un gāzes enerģijas lobijiem, raksta žurnāls Ir.

Intervijā izdevumam bijušais padomes priekšsēdētājs Andris Ozoliņš un bijušais padomes loceklis Andris Liepiņš nepiekrīt ministra kritikai. Pateicoties izstrādātajai stratēģijai, palielinājušies koncerna peļņas rādītāji un samazinājušies izdevumi.

Taujāti, vai "Latvenergo" plānojis nopirkt "Gaso" – "Latvijas Gāze" meitasuzņēmumu, kas nodarbojas ar gāzes sadali, viņi norādīja, ka tas ir komercnoslēpums, ko viņi nevar atklāt, taču jāpiebilst, ka tāda informācija iepriekš izskanējusi.

Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
OIK lobētāju meklējumos: kā Latvijā piesedz zādzību divu miljardu eiro apmērā

Jebkurā gadījumā, hipotētiskā projekta īstenošana nāktu par labu koncernam, uzskata tā bijušie vadītāji, jo uzņēmums saņemtu saprātīgu atdevi no ieguldītajiem līdzekļiem. Ar "Latvenergo" palīdzību Latvijas valsts saņemtu kontroli svarīgā enerģētikas tirgus sektorā un nepieļautu, lai to iegūtu kāds nevēlams pircējs, paziņoja Ozoliņš ar nepārprotamu mājienu par investoru no Krievijas.

Pie tam "Latvenergo" bija plāni attīstīt vēja parkus: jau bija noslēgti līgumi par dažu zemesgabalu rezervāciju un sākti pilotprojekti ar mērķi uzstādīt vairākus vēja ģeneratoru parkus un pārbaudīt tehnoloģijas. Plāns paredzēja, ka jau divu līdz triju gadu laikā vēja elektrostacijas Latvijā varētu strādāt bez valsts subsīdijām, pastāstīja Liepiņš.

Viņa kolēģis piebilda, ka uzņēmuma padome nav strādājusi pie projektiem, kas prasītu jaunas subsīdijas. Tas viss Latvijā jau pieredzēts, un pieredze bijusi negatīva. Vienlaikus Liepiņš atzina, ka uzņēmuma padomes atlaišana, iespējams, saistīta ar tās plāniem ieiet vēja enerģētikas tirgū. Iespējams, ekonomikas ministra tuvākajās aprindās esošām grupām nebija vēlama tik strauja "Latvenergo" attīstība minētajā virzienā.

Ziņu lente
0