Mitrofanovs: Krievija mainīs Eiropas Padomes attieksmi pret Latvijas krieviem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padome paziņojusi, ka izskatīs un ņems vērā Krievijas sniegto informāciju par krievu izglītības likvidāciju Latvijā.

RĪGA, 11. jūlijs – Sputnik. Eiropas Padome izskatīs Krievijas Sabiedriskās palātas iesniegumu sakarā ar Latvijas mazākumtautību skolu pārvešanu uz mācībām latviešu valodā, vēsta aģentūra RAPSI, atsaucoties uz organizācijas preses dienestu.

Sabiedriskās palātas Sabiedriskās diplomātijas attīstības, humanitārās sadarbības un tradicionālo vērtību saglabāšanas komisijas priekšsēdētājas Jeļenas Sutorminas vēstule nonākusi Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību Konsultatīvajā komitejā. Iesniegums tiks ņemts vērā, sagatavojot un veidojot viedokli par Latviju, atzīmēja preses dienests.

"Mēs ceram, ka Krievijas pieteikumam būs ietekme un Eiropas Padome ieņems atbilstošo pozīciju, kas pierādīs dubulto standartu neesamību šajā jautājumā," sarunā ar Sputnik Latvija pastāstīja bijušais Eiropas Parlamenta deputāts, politologs un publicists, viens no Krievu skolu aizsardzības štāba līderiem Miroslavs Mitrofanovs.

Viņš atgādināja, ka pēdējos gados Eiropas Padome pauž gatavību aizsargāt jebkuras minoritātes Eiropas teritorijā, izņemot krievus. "Kad sākas runas par krieviem, tūlīt ieslēdzas absolūti cita retorika un tiek pielīmētas propagandiskas etiķetes," atzīmēja Mitrofanovs.

Politologs uzskata, ka Eiropas attieksme pret Latvijā dzīvojošo krievu svarīgāko problēmu – krievu izglītības iznīcināšanu – ir pārsteidzoši ciniska. "Piemēram, šodien Euronews bija 15 minūtes ilgs sižets par situāciju Honkongā – otrā pasaules malā. Taču kanāls pilnībā ignorēja masveida protestus Latvijā pret krievvalodīgās izglītības likvidāciju Latvijā – par to nav pieņemts runāt, tas nav politkorekti," teica Mitrofanovs.

Ламберто Заньер — итальянский дипломат, бывший генеральный секретарь ОБСЕ - Sputnik Latvija
EDSO komisārs novērtējis izglītības sistēmas reformu Latvijā

Paklusām valda uzskats: jo krieviem ir sliktāk, jo labāk ir Eiropas drošības un stabilitātes ziņā, uzsvēra  publicists. "Mēs ceram, ka Krievijas delegācija, kas patlaban atsākusi pilntiesīgu darbu EPPA, varēs grozīt šo attieksmi," piebilda Mitrofanovs.

Latvijā stājušies spēkā Izglītības likuma grozījumi, kuri paredz visu mazākumtautību skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā līdz 2021./22. mācību gadam. Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji reformu novērtēja ļoti negatīvi, valstī sākās protesti. Maskava apsolīja darīt visu iespējamo, lai panāktu Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību ievērošanu uz izglītību dzimtajā valodā.

Митрофанов: Россия переломит отношение Совета Европы к русским Латвии
Ziņu lente
0