Keris: sarunas par veselības aprūpes neefektivitāti ir tukša mantra

© Sputnik / Sergey MelkonovРуководитель профсоюза медиков Валдис Керис
Руководитель профсоюза медиков Валдис Керис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārmetumi par veselības aprūpes neefektivitāti ir nepieciešamas, lai nepalielinātu nozares finansējumu, uzskata Valdis Keris.

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. Ir ļoti svarīgi, lai veselības nozares finansējums tiek palielināts, sevišķi mediķu darba samaksas segmentā, paziņoja aģentūrai LETA Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, raksta BB.lv.

Pēc Kera domām, premjerministra Krišjāņa Kariņa paziņojums par finansējuma izmantošanas neefektivitāti veselības nozarē ir saistīts ar to, ka premjeram nav tiešas informācijas par situāciju nozarē.

Kā norādīja Keris, ja tiek runāts par neefektivitāti, jāpiedāvā objektīvi pierādījumi, taču neviens nav sniedzis faktus, kuri apstiprinātu līdzekļu izmantošanas neefektivitāti veselības nozarē.

Lielstraupes pilī - Sputnik Latvija
Straupē slēdz vienīgo narkoloģijas slimnīcu Latvijā

Arodbiedrības vadītājs norādīja, ka darba procesus vienmēr var uzlabot, taču bez pierādījumiem visas sarunas par neefektivitāti ir "tukša politiska mantra, kas izdomāta, lai par katru cenu nepalielinātu nozares finansējumu", un šāda taktika bija vērojama arī iepriekš.

Pagājušajā nedēļā Valsts kontrole publicēja atskaiti, kurā nosauca cilvēkresursu situāciju Latvijas veselības aprūpes nozarē par kritisku: pacientiem, sevišķi reģionos, noteiktas kvalifikācijas ārsti nav pieejami vispār vai pieejami ļoti ierobežotā daudzumā.

Kariņš paziņoja, ka atkal rodas jautājums par līdzekļu izmantošanas efektivitāti veselības nozarē, kā arī piedāvā optimizēt slimnīcu tīklu pēc skolu tīklu piemēra un slēgt daļu slimnīcu.

Taču veselības ministre Ilze Viņķele norādīja, ka efektīvai veselības nozares finansējuma izmantošanai, sistēmā ir jābūt noteiktam finanšu resursu līmenim, kurš ļautu investēt ilgtermiņa risinājumos, kuri ir nepieciešami izmaksu samazināšanai.

Patlaban, pēc Viņķeles sacītā, valsts nespēj norēķināties ar savām slimnīcām pat par sniegto pakalpojumu pašizmaksu.

Ziņu lente
0