Rīgu slēgs Levita dēļ: Latvijas prezidenta inaugurācija var paralizēt galvaspilsētu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗакрыто движение по мосту на улице Деглава в Риге
Закрыто движение по мосту на улице Деглава в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunievēlētā Latvijas prezidenta Egila Levita inaugurācijas dienā automobiļu satiksme un gājēju maršruti Rīgā tiks ierobežoti.

RĪGA, 7. jūlijs – Sputnik. Saskaņā ar Rīgas domes pārstāves Airas Šmeldes informāciju, jaunievēlētā Latvijas prezidenta Egila Levita inaugurācijas laikā vairākās Rīgas vietās ierobežos satiksmi, vēsta Mixnews.lv.

Фестиваль Staro Riga 2018 - Sputnik Latvija
Kārtējā kļūme: Levita inaugurācijas balli aicināts apmeklēt izdomāts rakstnieks

Levita svinīgajai inaugurācijas ceremonijai jānotiek pirmdien, 8. jūlijā, "Gaismas Pilī" Rīgā.

Šajā dienā no plkst. 12:30 līdz 12:45 pilnībā slēgs transporta satiksmi Pils laukuma un Muitas ielas, Pils laukuma un Torņa ielas krustojumā, kā arī Pils laukuma un Citadeles ielas krustojumā.

Nepieciešamības gadījumā transportlīdzekļu un gājēju kustība tika ierobežota arī Pils laukumā no plkst. 9:30 līdz 13:30, no 11:00 līdz 12:30 – Brīvības laukumā un no 9:30 līdz 11:30 – laukumā pie Otro Meža kapu vārtiem. No plkst. 15:00 līdz pusnaktij satiksme var tikt ierobežota Valguma ielā un Uzvaras bulvārī pie Nacionālās bibliotēkas.

Apstāšanās un stāvvieta no plkst. 7:00 līdz 13:00 tiks ierobežota Aspazijas bulvāra, Pils laukuma, Pils ielas kreisajā pusē un laukumā pie Otro Meža kapu vārtiem.

"Nodevēju ballīte"

Vērts atgādināt, ka šis svinīgais Latvijas pasākums jau izraisījis skandālu. Vienlaikus vairāki protokola eksperti pauduši savas domas sakarā ar dīvaino ielūguma uz inaugurācijas balli formu – Prezidenta kanceleja izsūtījusi ielūgumus vienai personai.

Turklāt daži latviešu inteliģences pārstāvji pievērsuši uzmanību tam, ka tā rīkoties nav pieņemts, un pauda savu sašutumu. Tostarp slavenais latviešu komponists un klavierspēles mūziķis, Latvijas Nacionālās operas vadītājs Zigmārs Liepiņš nosauca šādu ielūguma formu par nodevīgu.

Facebook publikācijā Liepiņš uzdevās ar jautājumu, "cik vīri nodos savas sievas un ies vieni, kā arī cik sievas nodos savus vīrus un ies vienas?"

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Mazāk nekā trešdaļu iedzīvotāju apmierina Levita ievēlēšana, bet 18% nezina kas viņš ir

Tiesa, Prezidenta kancelejai atradās attaisnojums. Inaugurācijā plānots uzaicināt maksimāli plašu iestāžu un sabiedrības pārstāvju loku, un šim mērķim LNB iespējas cenšas izmantot pilnā mērā, paziņoja prezidenta padomniece Aiva Rozenberga. Pēc komponista apgalvotā, kad viņš piezvanīja kancelejai pa telefonu un uzdeva savu jautājumu par ielūgumiem, viņam atbildēja - "lai varētu uzaicināt vairāk viesu".

Tiesa, protokola un etiķetes eksperte Aija Strautmane atzīmēja, ka būtu pārspīlēti nosaukt par nodevību vizīti inaugurācijas pasākumā bez dzīvesbiedra. Taču daudzās valstīs, tostarp arī Latvijā, pieņemts tāda līmeņa pasākumus uzaicināt dzīvesbiedrus. Neprecētos pieņemts aicināt bez pāra, un šis statuss tiek precizēts iepriekš, lai nebūtu pārpratumu. Strautmane piezīmēja, ka protokola normas būtu jāievēro.

Eksperte konstatēja: ja kāds ir neapmierināts par to, ka uzaicināts viens, bez dzīvesbiedra, ir jāpiezvana pa ielūgumā norādīto numuru un jānoraida ielūgums. Viņa piebilda, ka emocijas ļauts paust arī sociālajos tīklos.

Ziņu lente
0