Latvijas piekrastei draud postoša vētra

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vētra apdraud piekrastes infrastruktūru Kurzemē un Vidzemē, viļņu augstums Rīgas jūras līcī sasniegs trīs metrus, brīdina sinoptiķi.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par postošu vētru, kas piektdien, 5. jūlijā varētu sasniegt Rīgas līci, vēsta Mixnews.lv.

Meteorologi prognozē, ka piektdien atklātā jūrā pie Kurzemes krastiem, kā arī naktī viļņi Rīgas līcī sasniegs trīs metru augstumu.

Гроза - Sputnik Latvija
Latvijai tuvojas vētra: sinoptiķi prognozē pērkona negaisu un lietusgāzes

Vidzemes piekrastē ūdens līmenis pacelsies par 70 centimetriem virs vidējā, tāpēc pastiprinās krasta erozijas un postījumu risks.

Pie tam Kurzemes ziemeļu daļā dienā, bet vakarpusē – arī Vidzemes piekrastē gaidāms rietumu vējš ar brāzmām līdz 25 metriem sekundē.

Pludmaļu infrastruktūrai vētra var nodarīt milzīgu kaitējumu – aizskalot soliņus, laipas, kabīnes un pārvietojamās tualetes. Iespējami arī citi postījumi.

Brāzmainā vēja spēku, iespējams, sajutīs visa Latvija. Tā brāzmas būs tik spēcīgas, ka, domājams, tiks nolauzts liels skaits koku.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijai no jauna uzbrūk ciklons. 4. jūlijā sinoptiķi prognozēja spēcīgu lietu ar krusu un spēcīgu vēju. Pie tam meteorologi atzīmēja, ka gaisa temperatūra tuvākajās dienās nepacelsies virs +7...+15 grādiem naktī un +16...+20 grādiem - dienā.

Visspēcīgākais negaiss

Jūnija vidū Latvija pārdzīvoja spēcīgāko negaisu divu gadu laikā: pa visu valsti vējš gāza kokus, dažu stundu laikā vietām izkrita vairāk nekā puse mēneša nokrišņu normas, pārvēršot virkni ceļu par īstām upēm. Elektrības padeves līniju bojājuma dēļ bez elektrības palika vairāki tūkstoši mājsaimniecību, vēja nogāztie koki aizkavēja dzelzceļa satiksmi Tukuma līnijā.

Град - Sputnik Latvija
Latvijai uzbrūk ciklons: valstī no jauna gaidāma krusa

Koki krita arī uz dzīvojamo māju jumtiem un ceļiem. Jaunpiebalgas novadā koks nogāzās uz dzīvojamā vagoniņa, kurā bija divi cilvēki. Par laimi, vienam no viņiem izdevās saviem spēkiem izkļūt no slazda, bet otru atbrīvoja glābēji.

Glābējiem nācās arī dzēst zibens spērienu radītos ugunsgrēkus.

Nokrišņu daudzums Alūksnē sasniedza 29,8 mm, Zvejniekciemā - 34,8 mm, Zosēnos - 37,6 mm, Priekulē - 49,4 mm. Tātad dažu stundu laikā vietām tika fiksēts nokrišņu daudzums, kas pārsniedza pusi mēneša normas.

Ziņu lente
0