Čeku loterijas pirmā diena: katrs piektais čeks bijis ārpus kases

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasКассир
Кассир - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz no piektās daļas čeku loterijā aizritējušajā diennaktī reģistrēto čeku nav samaksāti nodokļi.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Jau pirmajā čeku loterijas rīkošanas dienā Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatēja, ka ne par visiem čekiem valsts budžetā ir saņemti nodokļi, vēsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

"No 90 iesniegtajiem čekiem, par 20 valsts nav saņēmusi nekādus nodokļus," pastāstīja VID vadītāja Ieva Jaunzeme.

Служба госдоходов - Sputnik Latvija
Kontrolējam biznesu kopā ar VID: sākusies čeku loterija

Pēc viņas sacītā, VID speciālisti uzreiz dosies uz negodīgajām firmām, lai pārbaudītu kases lentu. Tieši tas arī bija īstais loterijas mērķis – noskaidrot nodokļu nemaksātājus un uzzināt, kādi miljoni aizpeld prom no valsts budžeta.

"Daudz par to esam dzirdējuši ēdināšanas iestādēs. Izskatās, ka problēma ir plašāka. No deviņdesmit divdesmit... tā ir gandrīz piektā daļa, kas, pēc mūsu aprēķiniem, arī ir ēnu ekonomikas apjoms Latvijā," uzskata ekonomists un Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka.

Taču ziņas par pilsoņu ienākumiem, kuri reģistrē čekus, VID nesaņems, paziņoja čeku loterijas projekta vadītāja Anna Šapovala radio Baltkom ēterā.

"Vēlos atzīmēt, ka mēs nezinām, kasir tas cilvēks, kurš iesniedz mums šos čekus. Lai neviens nebaidās, ka mēs tādējādi mēģināsim kādu izskaitļot. Vienīgā saikne ir mobila telefona numurs, bet, kā zināms, bez personas datiem mēs nevaram noteikt, kas ir šis cilvēks," norādīja Šapovala.

Viņa aicina Latvijas iedzīvotājus saglabāt ne vien čekus, bet arī citus dokumentus, kuri reģistrē vienu vai otru darījumu.

Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
Ja neaizmirsi paņemt čeku veikalā, varēsi piedalīties Latvijas čeku loterijā

"Mēs visi ne reizi vien esam saskarušies ar situāciju, kad veikalā mums vaicā, vai mums ir vajadzīgs čeks. Protams, viņš mums ir vajadzīgs. Un mums vajag, lai uzņēmējs piereģistrē visus savus darījumus. Tas attiecas arī uz visu veidu kvītīm, pasākumu biļetēm un tā tālāk. Tas mums sniedz iespēju pārbaudīt darījumus, kuri tika un netika reģistrēti," pateica Šapovala.

No 1. jūlija Latvijā tiek rīkota čeku loterija, kuras mērķis ir veicināt godīgu konkurenci godprātīgu nodokļu pienākumu izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem.

Lai piedalītos loterijā, jāpiereģistrē portālā www.cekuloterija.lv čeks, kvīts vai biļete, kuras kopsumma ir ne mazāka par 5 eiro par preci vai pakalpojumu, kurš saņemts no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja. Pēc reģistrācijas čeks, kvīts vai biļete ir obligāti jāsaglabā, jo laimesta gadījumā to vajadzēs uzrādīt VID klātienē vai iesniegt caur elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Ziņu lente
0