Nepasauca uz reisu: aitBaltic personas datu aizsardzība izmaksāja ģimenei 1000 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovПассажиры на регистрации в аэропорту Рига
Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas aviopārvadātājs airBaltic vairs neuzaicina uz reisu pasažierus pēc vārda un uzvārda, atsaucoties uz likumu par personas datu aizsardzību.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Laulātie draugi no Latvijas, kuri plānoja doties uz balli Vīnē, palaida garām airBaltic lidmašīnu pasažieru apziņošanas kārtības grozījumu dēļ, lai arī ieradās Rīgas lidostā divas stundas pirms reisa. Laulātie zaudējuši vairāk nekā tūkstoš eiro, kuri bija nepieciešami brauciena organizācijai, pastāstīja programma Bez Tabu.

Renāte pastāstīja, ka plānojusi kopā ar vīru doties uz Vīni ar airBaltic reisu. Viņi nopirka biļetes, rezervēja numuru viesnīcā, galdiņu ballē, Renāte īpaši pasākumam nopirka kleitu – tas viss izmaksāja 1085 eiro.

Viņi lidostā ieradās divas stundas pirms lidojuma. Pāris nodeva bagāžu, pārbaudīja izejas numuru un devās pie šiem vārtiem sēdēt. Taču iekāpšana reisā uz Vīni netika izziņota, lai ari viņi dzirdēja vairākus paziņojumus par citu reisu atcelšanu un izlidošanu. Kad lidmašīnai jau vajadzēja doties ceļā, pāris piegāja pie lidostas darbinieces un apjautājās par reisu. Izrādījās, mainīts iesēšanās izejas numurs.

Kad dzīvesbiedri piegāja pie otras izejas, pa logu viņi ieraudzīja, ka lidmašīna vēl atrodas pie lidostas un no tā izkrāmē bagāžu, iespējams, viņu mantas. Lidostas darbinieki vairs nevarēja palīdzēt dzīvesbiedriem. Viņi bija sašutuši par to, ka airBaltic atrada laiku, lai izkrāmētu viņu bagāžu, taču neuzskatīja par vajadzīgu paaicināt viņus uz iekāpšanu, kad noskaidrojās, ka pasažieri reģistrējušies, taču nav iesēdušies lidmašīnā.

Tādas attieksmes dēļ viņi nolēma neiegādāties biļetes nākamajam reisam un palaida garām balli.

Стюард в самолете Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
airBaltic nepalaida pasažieri uz diviem reisiem virsrezervējuma dēļ

airBaltic pārstāve Alise Briede paskaidroja, ka kompānija vairs nepieaicina nokavējušos pasažierus pēc uzvārda – tas esot saistīts ar personas datu aizsardzības likumu. Taču aviosabiedrības pārstāve gan nespēja atbildēt, kurš datu aizsardzības noteikumu punkts liedz informēt pasažierus, ka viņi tūlīt nokavēs savu lidojumu.

Vienlaikus citas aviokompānijas, piemēram, Ryanair un Wizzair lidostā Rīga nodrošina personiskus uzaicinājumus – tām ir vienkāršāk sameklēt pasažieri lidostā un uzaicināt uz reisu, nevis aizkavēt lidmašīnu, lai no tās izkrautu bagāžu.

Uz aviokompāniju dažādajiem lēmumiem par nokavējušos pasažieru apziņošanu lidostā Rīga pievērsta uzmanība ne tikai pēc incidenta ar Renāti un viņas dzīvesbiedru. Lidostas pārstāve Laura Karnīte pastāstīja, ka situācija ir divdomīga: no vienas puses, pēc vārda un uzvārda var identificēt personu un uzzināt, kurp šī persona ceļo, kas ir personas datu izpaudums, taču, no otras puses, šis aspekts nav tik nozīmīgs, ja pasažieris riskē nokavēt reisu. Viņa pastāstīja, ka tuvākajā laikā lidostas administrācija plāno organizēt tikšanos ar aviokompāniju pārstāvjiem un vienoties par kopīgu lēmumu.

Ziņu lente
0