Zolitūdes traģēdijas lieta: kādus sodus pieprasa prokurori

© Sputnik / Sergey MelkonovСвеча в руках
Свеча в руках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīvības atņemšana apsūdzētajiem un naudas sodi juridiskajām personām: prokurori nolasīja apsūdzību lietā par Zolitūdē izvietotā Maxima lielveikala jumta sabrukumu.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Tiesas sēdē 26. jūnijā prokurori nolasīja apsūdzību krimināllietā par Maxima lielveikala jumta sabrukumu Zolitūdes rajonā Rīgā 2013. gada 21. novembrī, vēsta LTV.

Zolitūdes traģēdijas vieta - Sputnik Latvija
Prana Property nevēlas pārdot ēku Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā

Prokurori ierosināja piespriest brīvības atņemšanu uz laiku no 7,5 līdz 5 gadiem deviņiem apsūdzētajiem, četriem uzņēmumiem nāksies samaksāt naudas sodus.

Brīvības atņemšanu uz septiņiem ar pusi gadiem varētu piespriest būvinženierim Ivaram Sergetam, projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam, arhitektam Andrim Kalinkam un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājam Staņislavam Kumpiņam. Viņi apsūdzēti par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kuras rezultātā sabrukusi ēka un radušās smagas sekas.

Prokurori pieprasīja piecus gadus ilgu cietumsodu Rīgas būvvaldes darbiniekiem: Jānim Balodim, Marikai Treijai un Aijai Meļņikovai, kuri apsūdzēti par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kā rezultātā iestājušās smagas sekas, kā arī SIA "Maxima Latvija" darbiniecei Innai Šuvajevai, kuru apsūdz par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vakars  - Sputnik Latvija
"Vainīgo nav": Zolitūdes traģēdijā cietusī sašutusi par apsūdzēto liekulību

Tāpat prokurori prasa aizliegt visiem apsūdzētajiem pildīt agrākos pienākumus piecu gadu laikā. Sergetam un Gulbim prasītajā cietumsodā tiktu iekļauts jau iepriekš apcietinājumā pavadītais laiks.

Prokurori pieprasīja arī piedzīt naudas sodus no juridiskajām personām: no "Re&Re" – 6 000 minimālo mēnešalgu apmērā; no "Kubs" un "CM Consulting" – 200 minimālo mēnešalgu apmērā; no "Maxima Latvija" – 2 000 minimālo mēnešalgu apmērā, jo šis uzņēmums jau pats nācis pretī cietušajiem. Aprēķinot soda naudu, tiks ņemta vērā minimālā mēnešalga valstī uz tiesas sprieduma sastādīšanas brīdi.

Savukārt no būvinženierim Ivaram Sergetam piederošā uzņēmuma "HND grupa" neko piedzīt nav iespējams, jo uzņēmums ir likvidēts šogad 20. jūnijā.

Prokuratūra arī prasa noteikt pienākumu atbildētājiem izmaksāt cietušajiem kompensācijas.

Piecus gadus ilga tiesvedība

Apjomīgās krimināllietas izskatīšanai par Zolitūdes traģēdiju, kurā gāja bojā 54 cilvēki un desmitiem guva ievainojumus, tiesa pirmo reizi sapulcējās 2015. gada 8. decembrī.

Обрушение крыши торгового центра в Риге, 21 ноября 2013 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Traģēdija Zolitūdē: diena, kas mainīja cilvēkus

Vispirms tika apspriesti procesuālie jautājumi, un tikai pēc vairākiem mēnešiem tika sākta cietušo un liecinieku nopratināšana.

2018. gada 31. oktobrī tiesa beidza uzklausīt pēdējo divu apsūdzēto liecības. Kopumā deviņu apsūdzēto nopratināšana aizņēma divarpus nedēļas. Visi apsūdzētie joprojām noliedz savu vainu.

2019. gada aprīlī tika pabeigta tiesas izmeklēšana, kuras laikā notikušas 160 tiesas sēžu, uzklausīti 280 cietušie, nopratināti vairāk nekā 150 liecinieki, 150 liecinieki un eksperti.

Ziņu lente
0