Ijabs: krievi Latvijā vēl joprojām balso par "savējiem"

© из личного архива Иварса ИябсаПолитолог Латвийского университета Иварс Иябс
Политолог Латвийского университета Иварс Иябс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs paskaidrojis, kāpēc priekšvēlēšanu kampaņas gaitā nevērsās pie krievvalodīgajiem vēlētājiem.

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Latvijas iedzīvotāji savos politiskajos uzskatos vēl joprojām ņem vērā etnisko principu, pavēstīja EP deputāts Ivars Ijabs ("Attīstībai/Par!") radio Baltkom ēterā.

Šādi viņš reaģēja uz piezīmi, ka vēlēšanu gaitā partijas ne īpaši aktīvi pievērsās krievvalodīgajam vēlētājam.

Валдис Домбровскис на предвыборном плакате - Sputnik Latvija
Politika
Vēlēšanu rezultāti: Dombrovskis līdera vietā "plusu", Šadurskis – "mīnusu" ziņā

Politiķis atzina, ka vēlēšanās diemžēl bija vērojama etniska balsošana – tradīcija, ko ļoti grūti salauzt. Partija "Attīstībai/Par!" nav gatavojusi kampaņu krievu valodā, taču kontaktējusi ar krievu medijiem. Ivars Ijabs paskaidroja, ka šī tendence vēl zināmu laiku saglabāsies.

Jāpiebilst, ka "Attīstībai/Par!" sarakstā patiešām bija vairāki cilvēki ar krievu vai nelatviešu uzvārdiem, taču viņi visi, pat Saeimas deputāte Marija Golubeva, saņēmuši lielāko skaitu "mīnusu" no vēlētājiem.

​"Latviešu nepatika pret krieviem pieaugusi līdz prātam neaptveramam apmēram. Nezināmā A/PAR kandidāte Jeļena Jesajana saņēmusi vēl vairāk mīnusu nekā Rubesa. Neviens neticēja, ka ir iespējams savākt vairāk mīnusus nekā Rubesai, bet tas ir noticis," pēc vēlēšanām savā lapā Twitter pauda jurists Voldemārs Burģis.

"Ja paskatās uz Top10 sarakstiem, var redzēt, ka jau tā ļoti nedaudzie kandidāti ar nelatviešu vārdiem/uzvārdiem, kuri startēja tā saukto latvisko partiju sarakstos, tika izsvītroti uz sarakstu beigām. Vienīgie 3 izņēmumi: Judins, Ņenaševa, Loskutovs," atzīmēja politoloģe Ieva Kažoka.

​Pati "Attīstībai/Par!" līdz ar "Jauno Vienotību" un Nacionālo apvienību izrādījās vispopulārākā rajonos, kuros pārsvarā dzīvo latvieši.

Tiesa, jāpiebilst, ka Latvija šajā ziņā nav izņēmums - Eiropas tīkls pret rasismu vēsta, ka tikai seši no 751 EP deputāta ir etnisko minoritāšu pārstāvji savās valstīs.

Ziņu lente
0