Nevis simts stipro, bet gan piecus gudros: Kariņš pastāstīja par darba tirgu

© rawpixelСтроительные каски
Строительные каски - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Krišjānis Kariņš piedāvā aicināt Latvijas darba tirgū aizbraukušos tautiešus un Latvijas studentus.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Latvija nav jāveicina mazkvalificēta darbaspēka ievešana, bet gan jādomā par kvalificētiem strādniekiem, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš intervijā aģentūrai LETA, raksta Jauns.lv.

"Svarīgi, lai mainītos priekšstats, ka Latvijā uzņēmums var veiksmīgi attīstīties, tikai pateicoties lētam darbaspēkam. Šādai pieejai nav nākotnes. Mēs šo ciklu esam nogājuši. Kur mēs esam? Zemas algas, zemas pensijas, trūkst naudas veselības aprūpei utt. Lai rastos nodokļu bāze, ir nepieciešami uzņēmumi, kas meklē nevis 100 cilvēkus fiziska darba veikšanai, bet gan piecus intelektuālam darbam," paziņoja Kariņš.

Pamestais Irbenes ciems - Sputnik Latvija
Demogrāfs aprēķinājis, cik iedzīvotāji paliks Latvijā līdz 2030. gadam

Pēc viņa sacītā, šobrīd par darbaspēka problēmām vairāk runā tie, kas vēlētos "atvērt slūžas" lētajiem viesstrādniekiem, taču tas rada risku tam, ka Latvija kļūs nabadzīgāka, iedzīvotāji brauks prom, un viņu vietā atbrauks citu valstu pilsoņi, kuri veiks tos pašus mazkvalificētos un slikti apmaksātos darbus.

Pēc Kariņa domām, piesaistīt kvalificētus strādniekus var, veicinot aizbraukušo tautiešu atgriešanos. Tiesa, ar to nebūs gana, lai atrisinātu darbaspēka problēmu, tāpēc premjers uzstājas par "gudro" imigrāciju.

Viņš uzskata, ka Latvijas darba tirgū derētu piesaistīt daļu studentu, kuri iegūst izglītību Latvijā. Tāpat Latvijai ir nepieciešama skaidra imigrācijas politika, jo pretējā gadījumā īstenosies ļaunākais no visiem scenārijiem – nelegālo strādnieku ieplūšana. Jau šobrīd pastāv uzņēmumi, kuri caur Poliju ieved strādniekus no Ukrainas vai Baltkrievijas.

"Tas parasti ir mazkvalificētais darbaspēks, kas nereti Latvijā strādā bez dokumentiem un ir sociāli nepasargāts. Tas negatīvi ietekmē Latvijas ekonomiku, jo šādi nodarbinot tiek mākslīgi paaugstināta konkurētspēja - tiek piedāvāts lētāks pakalpojums nekā tad, ja tiktu maksāti visi nodokļi. Šāda pieeja nedod nekādu labumu valstij," pateica premjers.

Ziņu lente
0