Ja neaizmirsi paņemt čeku veikalā, varēsi piedalīties Latvijas čeku loterijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasТерминал для безналичной оплаты
Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā darbu sākusi čeku loterijas mājaslapa, kur no 1. jūlija varēs piereģistrēt čeku, kvīti vai biļeti par summu virs 5 eiro.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Jaunā Interneta mājaslapa cekuloterija.lv kļuvusi pieejama Latvijas iedzīvotājiem no piektdienas, 21. jūnija, vēsta Mixnews.lv.

Jau no 1. jūlija katrs, kurš veikalā iepircies par summu, kas nav mazāk par 5 eiro, var piereģistrēt savu čeku šajā portālā un tādējādi piedalīties Latvijas čeku loterijā. Izņemot čeku var piereģistrēt kvīti vai biļetes.

Taksometru stāvvieta Rīgas lidostā - Sputnik Latvija
"Iedeva pat čeku": taksometra pasažieri samaksāja 73 eiro par braucienu līdz Jūrmalai

Ikmēneša čeku loterija izspēlēs laimestu 10 tūkstošu eiro apmērā, trīs balvas 5 tūkstošu eiro apmērā un 50 naudas balvas 100 eiro apmērā. Reizi gadā varēs laimēt 20 tūkstošus eiro, kā arī četras naudas balvas 10 tūkstošu eiro apmērā un piecas naudas balvas 2 tūkstošu eiro apmērā.

Vienīgais nosacījums ir tāds, ka pirkumu apstiprinošajam dokumenta jābūt izsniegtam par preci vai pakalpojumu, kurš iegādāts no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja. Vecuma ierobežojumu nav.

Loterijā nevar piedalīties tikai VID darbinieki un firmas Mobilly pārstāvji, kura izstrādāja čeku loterijas mājaslapu.

Pēc reģistrācijas čeks, kvīts vai biļete ir obligāti jāsaglabā. Šie dokumenti būs jāuzrāda laimesta gadījumā VID darbiniekiem vai jāielādē VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā skenētā veidā.

Priekš kam Latvijai čeku loterija

Čeku loterijas rīkošanas ideju Latvijā piedāvāja 2017. gadā Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Imants Parādnieks. Toreiz viņš aprēķināja, ka šāda izloze kalpos kā laba motivācija nodokļu nomaksai un var atnest Latvijas budžetam apmēram 8 miljonus eiro.

Parādnieka ideju atbalstīja koalīcijas padomes sēdē. Savukārt Māris Kučinskis, kurš tobrīd bija Latvijas premjerministrs, nosauca čeku loteriju par vienu no paņēmieniem, kurš palīdzēs mainīt cilvēku ieradumus, ar to domājot Latvijas iedzīvotāju nevēlēšanos ņemt čekus par iegādātajām precēm un pakalpojumiem.

Par to, ka Latvijas valdība atbalstīja čeku loterijas likumprojektu, kļuva zināms 2018. gadā. Tika ziņots, ka šis likumprojekts aicina veicināt godīgu konkurenci, godprātīgu nodokļu saistību izpildi, nodokļu krāpšanās apkarošanu. Tāpat tam ir jāmudina pircēji pieprasīt uzņēmējiem čekus un kvītis par precēm un pakalpojumiem.

Стоянка такси в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
"Kad tas beigsies": Rīgas viesi samaksāja par braucienu ar taksometru 45 eiro

Tiesa, čeku loterija Latvijai neizmaksāja lēti. Speciālas IT sistēmas izstrādei vien bija paredzēti 200 tūkstoši eiro, savukārt laimestu fonda izmaksām un administratīvajiem izdevumiem 2019. un 2020. gadā valstij jāpiešķir vēl 250 tūkstoši eiro.

Taču Latvijas varasiestādes ir stingri pārliecinātas, ka no šīs ieceres saņems vairāk, nekā iztērēs tās īstenošanai. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) skaidroja, ka čeku loterijai jāatnes Valsts kasei papildu 3 miljoni eiro pateicoties negodīgu tirgotāju skaita samazinājumam, kuri izvairās no nodokļu nomaksas.

Vērts atzīmēt, ka Lietuvā čeku loterija startēja 2017. gada novembrī. Toreiz jau pirmajā izlozes nedēļā tajā piedalījās apmēram 40 tūkstoši čeku, kuri lielākoties bija čeki par pakalpojumu apmaksu. Pirmais uzvarētāju desmitnieks saņēma 200 eiro katrs. Loterijas rīkošanas mēneša laikā tika reģistrēti 222 tūkstoši čeku. Savukārt pirmā galvenā balva 5 tūkstošu eiro apmērā tika izlozēta 2018. gada pirmajā darbdienā – 2. janvārī.

Ziņu lente
0