"Esmu tur bijis": bijušajam Latvijas prezidentam pavaicāja par "Černobiļu"

© Foto : SaeimaВалдис Лигонисович Затлерс
Валдис Лигонисович Затлерс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers bija viens no avārijas likvidatoriem Černobiļas AES: viņš pastāstīja, ko domā par seriālu "Černobiļa".

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers pēc izglītības ir ārsts. 1979. gadā viņš pabeidza studijas Rīgas Medicīnas institūtā. Tā iznāca, ka 1986. gadā viņš kopā ar citiem militāriem mediķiem piedalījās avārijas likvidācijas darbos Černobiļas AES.

Intervijā radio Baltkom Zatlers pastāstīja par savu attieksmi pret aktuālāko amerikāņu telekanālā HBO seriālu "Černobiļa", būdams katastrofas aculiecinieks.

Diemžēl bijušais Latvijas prezidents "Černobiļu" pagaidām nav noskatījies. Taču grasās noteikti labot šo situāciju. Tikmer viņš paziņo, ka ir bijis tur un viņam ir savs viedoklis attiecībā uz avāriju.

"Esmu tur bijis. Tāpēc man ir savas atmiņas un savs viedoklis. Avārijā nebija vainīgas tehnoloģijas, bet gan cilvēki. Viņi neprata vai nevēlējās pārvaldīt šīs tehnoloģijas. Seriālu "Černobiļa" obligāti noskatīšos," uzsvēra Zatlers.

Tāpat Zatlers norādīja, ka viņam neesot nekas pretī tīrai atomenerģijai un viņš to atbalsta.

Sputnik Latvija iepriekš rakstīja, ka mini-seriāls "Černobiļa" pārspēj visus popularitātes rekordus, savukārt skatītāju ģeogrāfijas ziņā filma par katastrofu Černobiļas AES apsteigusi pat "Troņu spēļu" pēdējo sezonu.

Чернобыльская АЭС - Sputnik Latvija
Černobiļas AES bijušais direktors kritizē seriāla "Černobiļa" veidotājus

Turklāt pateicoties seriālam cilvēki ne vien nolēma noskatīties seriālu tiešsaistes filmu platformās, bet pat devās uz pilsētu-spoku Pripeti, kur arī atrodas Černobiļas AES. Tūristu pūļi tiecas klātienē ieraudzīt teritoriju, kur notika traģiskie notikumi, kuru rezultātā, saskaņā ar dažādiem aprēķiniem, mira no 3 līdz vairākiem desmitiem tūkstošu cilvēku.

1986. gada 26. aprīlī Černobiļas AES uzsprāga ceturtais energobloks. Radioaktīvā piesārņojuma kopējā platība Ukrainā sasniedza 50 tūkstošus kvadrātkilometru 12 apgabalos. Baltkrievijā – aptuveni 46,5 tūkstošus kvadrātkilometru (23% kopējās teritorijas). Cietuši ari 19 Krievijas reģioni – teritorija gandrīz 60 tūkstošu kvadrātkilometru platībā ar 2,6 miljoniem iedzīvotāju.

Sprādziens Černobiļas AES ir lielākā katastrofa atomenerģētikas vēsturē.

Ziņu lente
0