Pavļuts: agri vai vēlu Saeimai nāksies pieņemt Dzīvesbiedru likumu

© © SIA Gorod.lvЭкс-министр экономики Даниэль Павлютс
Экс-министр экономики Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela daļa iedzīvotāju neiebilst pret kopdzīves juridisko aizsardzību, taču konservatīvā Saeima var lemt citādi.

RĪGA, 18. jūnijs — Sputnik. Liels skaits cilvēku, kuri dzīvo kopā, lai arī nav laulājušies, saskaras ar virkni problēmu, intervijā Latvijas Radio 4 programmai "Doma laukums" norādīja "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts.

Šonedēļ partija plāno iesniegt Saeimai izskatīšanai Dzīvesbiedru likumu.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Petīcija par kopdzīves likumu izraisījusi apjukumu deputātu vidū

Pavļuts pauda, ka nepieciešamība atzīt dzīvesbiedru savienību ir apzināta jau ilgus gadus – to apliecina dažādas grūtības, ar kurām saskaras personas, kas nedzīvo laulībā.

Piemēram, saslimšanas gadījumā dzīvesbiedrs nevar iekļūt reanimācijā, nevar arī dot norādes ārstiem, paust sava dzīvesbiedra gribu nepieciešamības gadījumā, atgādināja Pavļuts.

Tāpat dzīvesbiedriem nav līdzvērtīgas tiesības kā laulātajiem, piemēram, īres jautājumos.

Problēma atspoguļojās arī situācijā pēc gābēja bojāejas Zolitūdes traģēdijā – viņa dzīvesbiedre ar bērniem palika viena bez tiesībām saņemt pabalstus, ko izmaksā bojāgājušo glābēju laulātajiem dzīvesbiedriem.

"Pašlaik atbalstu Dzīvesbiedru likumam, ko apvienība plāno iesniegt parlamentā trešdien, pauda tikai "Jaunā Vienotība", līdz ar to kopā ar "Attīstībai/Par!" likumprojektam Saeimā būtu 21 balss," teica Pavļuts.

Taujāts par to, kā apvienība plāno nodrošināt vairākumu, lai likumu pieņemtu, politiķis sacīja, ka nedomā, ka "mums kaut kas jānodrošina".

Viņš norādīja, ka Latvijas Saeima ir konservatīva, bet "Attīstībai/Par!" grib sabiedrībā rosināt diskusiju, un Latvijai agri vai vēlu būs jārisina dzīvesbiedru tiesību problēmas.

Likumprojekts paredzēs iespēju cilvēkiem noslēgt dzīvesbiedru līgumu, ko valsts reģistrētu un atzītu, un tas piešķirtu viņiem arī līdzīgas tiesības kā laulātajiem.

Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS pērnā gada nogalē organizēja aptauju, kurā uz jautājumu par to, vai respondents atzīst nepieciešamību juridiski noformēt kopdzīvē dzīvojošu cilvēku tiesības, apstiprinoši atbildēja 57% dalībnieku.

Domas dalās

Koalīcijas partiju viedoklis par Dzīvesbiedru likumu nav vienbalsīgs: daži uzskata, ka likums aizsargās neprecētos pārus, citi neuzskata par vajadzīgu mainīt domas ģimenes tiesību jautājumos, vēsta BNN.

Свадебные кольца - Sputnik Latvija
Kopdzīves likumprojekts nonācis līdz Latvijas Saeimai

Premjers Krišjānis Kariņš uzskata, ka būtu svarigi aizsargāt cilvēkus, kuri dzīvo kopā, taču nav precējušies.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns norādīja, ka partija neuzskata par nepieciešamu mainīt viedokli ģimenes tiesību jautājumos.

Nacionālās apvienības parlamenta frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava norādija, ka partijas viedoklis partnerattiecību jautājumos ir skaidrs – partija rīkosies atbilstoši Satversmei.

KPV LV frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs uzsvēra, ka partneriem ir tiesības virzīt šo jautājumu, bet frakcija balsos "kā viens". Viņš pats apliecināja, ka balsotu pret šādu likumprojektu.

Ziņu lente
0