Latvijā pietrūkst saules enerģijas

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasОткрытие солнечной электростанции во Львовской области
Открытие солнечной электростанции во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidzemes reģiona Energoefektivitātes eksperts uzskata, ka Latvijā pietrūkst zināšanu un labu piemēru.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Latvijā saules enerģija tiek izmantota daudz mazāk nekā citur pasaulē, Latvijas Radio  pastāstīja Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts Jānis Ikaunieks. Cēsīs notiek enerģētikas nozares un pašvaldību pārstāvju diskusija par saules enerģijas izmantošanu elektrības ražošanā "No saules līdz elektrībai". Ikaunieks uzskata, ka nepieciešami risinājumi alternatīvās enerģētikas stimulēšanai, tāpēc tika pieņemts lēmums sapulcēt valsts sektora parstāvjus, elektroenerģijas tirgotājus un ražotājus.

"Šobrīd ir tā, ka tas ir tāds ļoti populārs virziens, kurā strādāt, un redzam, ka Vidzemes plānošanas reģionā, salīdzinot, teiksim, ar citu valstu pieredzi Eiropas Savienībā, elektroenerģijas, kas saražota ar sauli, ir krietni mazāk. Diskusija veidota ar mērķi noskaidrot, kas tās ir par barjerām, šķēršļiem, kāpēc Vidzemes plānošanas reģionā un Latvijā vispār saule tieši elektroenerģijas ražošanai netiek izmantota tik daudz kā citur un kā gribētos," paskaidroja Ikaunieks.

Pēc viņa domām, Latvijā trūkst zināšanu šajā nozarē un laba piemēra.

Pie tam, iepriekš vēstīja Eurostat, Latvijā vairak nekā puse enerģijas tiek saņemta no atjaunojamiem avotiem. Līderi ES enerģijas ražošanas jomā no atjaunojamiem avotiem ir Austrija (73%), Zviedrija (65%), Portugāle un Dānija (pa 54%), kā arī Latvija (51%). Lietuva un Igaunija atpaliek: šajās valstīs no atjaunojamiem avotiem ražotās enerģijas apjoms sasniedz 16,8% un 15,5%.

Vismazāko šīs enerģijas apjomu ražo Malta (6%), Luksemburga un Ungārija (pa 7%) un Kipra (9%).

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Otro mēnesi pēc kārtas Baltijas valstīs pieaug elektroenerģijas cenas

Svarīgākais avots ir hidroenerģētika, kas nodrošina 36,9% enerģijas no alternatīviem avotiem, tai seko vēja enerģētika  (31,8%) un saules enerģētika (11,6%). Citi atjaunojamie avoti saražo 19,7% enerģijas.

Pie tam vairāk nekā puse enerģijas Latvijā, kas tiek novirzīta apkurei vai atdzesēšanai, saņemta no atjaunojamiem avotiem – tādu valstu Eiropas Savienībā ir tikai četras. Jaunākie dati liecina, ka 2017.gadā atjaunojamie enerģijas avoti nodrošināja 19,5% enerģijas apjoma, kas tiek izmantots apkurei vai atdzesēšanai ES. 2004.gadā šis rādītājs sasniedza tikai 10,4%. pieaugums pakalpojumu, ražošanas un privātajā sektorā veicināja atjaunojamo avotu nodrošinātās enerģijas lietošanu.

Līderis alternarīvo avotu enerģijas ziņā, kas tiek novirzīta apkurei vai atdzesēšanai, ir Zviedrija ar 69,1%. Tai seko Somija (54,8%), Latvija (54,6%) un Igaunija (51,6%).

Martā Salaspilī sākās pirmās centralizētās siltumapgādes sistēmas būvdarbi, kurā tiks izmantota Saules enerģija. Tā būs viena no lielākajām šāda veida centralizētajām siltumapgādes sistēmām Eiropā.

Ziņu lente
0