Ušakovs gatavs kļūt par Rīgas mēru? EP deputāts atbildējis uz jautājumu par vēlēšanām

© Rīgas Dome / RD_gatav_macib_20160831Мэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs nav spējis viennozīmīgi atbildēt uz jautājumu par to, vai viņš balotēsies Rīgas mēra postenim ārkārtas vēlēšanu gadījumā.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Jaunajam Eiropas Parlamenta deputātam Nilam Ušakovam grūtības sagādājis morals jautājums: vai būs pareizi, ja viņš pāris mēnešus pēc ievēlēšanas EP pametīs visu, lai balotētos Rīgas mēra postenim, informēja Mixnews.lv.

"Es tikko piedalījos smagās vēlēšanās, saņemot izteikti lielu vēlētāju atbalstu, lai strādātu Eiropas Parlamentā. Vai tas būtu pareizi dažu mēnešu laikā pēc kārtējām vēlēšanām piedalīties ārkārtas," – teica Ušakovs.

Pēc politiķa atstādināšanas no Rīgas mēra amata viņa pienākumus izpildīja Oļegs Burovs no partijas "Gods kalpot Rīgai", taču maija nogalē ar 32 deputātu atbalstu par Rīgas domes priekšsēdētāju kļuva Dainis Turlais no GKR, kurš iepriekš ieņēma pašvaldības Drošības un korupcijas apkarošanas komitejas priekšsēdētāja vietu.

Мэр Риги Нил Ушаков и председатель Комитета городской собственности Рижской думы Олег Буров на открытии здания Основной школы Рижской 64 средней школы - Sputnik Latvija
Burovs: Ušakovam līdzīga līdera pagaidām nav, toties arī caru pielūgt nevajag

Sēde, kurā mēra postenis tika uzticēts Dainim Turlajam ilga aptuveni deviņas stundas, ņemot vērā  opozīcijas pretestību. Tūlīt pēc mēra apstiprināšanas no "Saskaņas" frakcijas tika izslēgti deputāti V.Baraņņiks, A.Rosļikovs, V.Petrovs un V.Dubovs, kuri atteicās balsot par vicemēru Sandri Bergmani.

Vēlāk publicists Vladimirs Lindermans pauda viedokli, ka šie četri politiķi vēlējušies saņemt paskaidrojumus par Bergmaņa izvirzīšanu Rīgas vicemēra postenim un par to izslēgti no partijas.

Rezultātā "Saskaņas" un GKR koalīcija zaudējusi vairākumu Rīgas domē – tagad tām ir 28 balsis, tikpat cik opozīcijai.

Beigu sākums

Jau 7.jūnijā opozīcija iesniedza pieprasījumu ārkārtas sēdes sasaukšanai, kurā tika plānots izskatīt jautājumu par Turlā atstādināšanu no mēra amata. pieprasījumu iesniedza partijas "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps. Viņš paskaidroja, ka visu 27 opozīcijas deputātu parakstus nav izdevies saņemt, jo daži no viņiem atradušies ārpus Rīgas vai Latvijas. Pieprasījumu parakstījuši 24 politiķi.

В Рижской думе проходит заседание. Дайнис Турлайс отвечает на вопросы депутатов - Sputnik Latvija
Politika
Karalis ir pliks, taču ne stulbs: Mamikins novērtēja, vai Rīgā būs jauns mērs

Zeps atzīmēja, ka opozīcijas partijām parādīsies izredzes radīt jaunu koalīciju.

Domājams, sēde, kurā tiks izskatīts jautājums par atkārtotām vēlēšanām, notiks 20.jūnijā. Ja prertunas Rīgas domē neizdosies atrisināt, jau rudenī pašvaldību varētu gaidīt ārkārtas vēlēšanas.

Pats Ušakovs, taujāts, vai "Saskaņa" un GKR iespējamās ārkārtas vēlēšanās piedalīsies ar vienu sarakstu, paziņoja, ka tas tiks izlemts tikai pēc oficiāla paziņojuma par atkārtotām vēlēšanām.

Publicists un sabedriskais darbinieks Vladimirs Lindermans savā iknedēļas politisko notikumu apskatā  Sputnik Latvija paskaidroja, ka ārkārtas vēlēšanu risks RD ir ļoti augsts. Ja sāksies RD atlaišanas process, iespējams, jau ridens beigās notiks Rīgas mēra ārkārtas vēlēšanas.

Kas attaisno risku?

Lindermans piezīmēja, ka likums Ušakovam neaizliedz balotēties, un neviens nevar viņam aizliegt nolikt uz galda EP mandātu, ja viņš vēlēsies atgriezties Rīgas mēra krēslā. Pie tam, pēc Lindermana domām, Ušakovs ir vienīgais "Saskaņas" glābiņš Rīgā.

Дайнис Турлайс - Sputnik Latvija
Turlais: Rīgas dome var strādāt arī šādos apstākļos

Tiesa, publicists brīdināja, ka Ušakovam dalība vēlēšanās un atgriešanās Rīgas mēra postenī ir ļoti riskanta lieta, - pagaidām gan Korupcijas apkarošanas un novēršanas birojam (KNAB) it kā nav nekā nopietna pret Ušakovu un nekādas krimināllietas pret Rīgas eksmēru nav ierosinātas, taču izmeklēšana par korupciju Rīgas domē un "Rīgas satiksme" turpinās, un spēcīgs trieciens var Ušakovam beigties ar cietumu.

Pie tam Lindermans atgādināja par GKR deputāta O.Burova izteikumiem – viņš intervijā žurnālistiem teica, ka nekad nav gājis un neies pie Uzvaras pieminekļa un viņa ieskatā mēram turp iet nevajadzētu.

Lindermans ir pārliecināts, ka šāds paziņojums varētu liecināt, ka GKR vai daļa partijas ir gatava piebeigt "Saskaņu", lai radītu koalīciju ar latviešu partijām. Ja šis variants "ies cauri" un GKR piebiedrosies latviešu opozīcijai un izvedos koalīciju, vēlēšanu nebūs – viņiem balsu pietiks.

Ziņu lente
0