ASV vēstniecības Latvijā sacelšanās: amerikāņu diplomāti Rīgā pacēla LGBT karogu

© REUTERS / Mike BlakeФлаг ЛГБТ на флагштоке
Флаг ЛГБТ на флагштоке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vēstniecība Latvijā sadumpojās pret Vašingtonas aizliegumu izkārt ēkas priekšā LGBT sabiedrības karogu: tagad varavīksnes karogs lepni plīvo blakus Amerikas karogam.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Jūnija sākumā, kurš skaitās LGBT lepnuma mēnesis, kļuva zināms, ka Amerikas prezidenta Donalda Trampa administrācija noraidīja ASV vēstniecības Latvijā pieteikumu par varavīkšņainā karoga pacelšanu diplomātiskās misijas galvenajā karoga mastā.

Izņemot ASV vēstniecību Latvijā, atteikumu saņēma arī vēstniecība Vācijā, Izraēlā un Brazīlijā. Sevišķi nepatīkams šis atteikums varēja šķist ASV vēstniekam Vācijā Ričardam Grenelam. Jo viņš ir atklāts gejs un ir dibinātājs un viens no galvenajiem kampaņas vadītājiem par homoseksualitātes dekriminalizāciju, ko pieteikusi ASV administrācija.

Taču dumpi pret prezidenta administrāciju pēkšņi sarīkojusi Amerikas vēstniecība Rīgā. Diplomātiskās misijas Facebook lapā, zem fotogrāfijas, kurā ASV valsts karogs plīvo blakus LGBT karogam, diplomāti sniedza skaidrojumu savai nepaklausībai.

"Vēstniece Nensija Baikofa Petita sacīja, ka tas ir kā simbols Amerikas solījumam aizstāvēt LGBTI cilvēktiesības un cieņu, kā arī cilvēktiesības kopumā," uzsver diplomāti.

Vērts pievērst uzmanību tam, ka publikācija veikta jau maija vidū, kad notika gatavošanās lepnuma mēnesim.

Iepriekš norādīts, ka Baraka Obamas prezidentūras laikā vēstniecībām pat nevajadzēja lūgt atļauju jūnijā piekārt LGBT karogu. Tikai šogad Trampa administrācija pieprasīja, lai vēstniecības iesniegtu atbilstošu pieprasījumu.

Rus.Lsm.lv nolēma noskaidrot Amerikas vēstniecībā, vai tiešām pastāv tiešs aizliegums LGBT karoga izkāršanai. Taču konkrētu atbildi žurnālisti nesaņēma. Vēstniecībā uzsvēra, ka principiāli neapspriež apstākļus, kas saistīti ar ASV ārpolitiskā dienesta iekšējām procedūrām.

"Mēs principiāli neapspriežam apstākļus, kas saistīti ar [ASV Ārlietu dienesta] iekšējām procedūrām. Vēstniecība lepojas atbalstīt vienādas cilvēktiesības visām grupām neatkarīgi no dzimuma, rases, reliģijas, etniskās piederības vai seksuālās orientācijas," uzsvēra diplomāti komentārā Rus.Lsm.lv.

Iepriekš ziņots, ka vēstniecībām aizliegts uzvilkt LGBT karogus mastos tikai pie ēku fasādēm – misiju teritorijā un telpās varavīkšņainos karogus ļauts izvietot.

Tāpēc vēstniecības ēkas Izraēlā un Indijā izgaismoja ar varavīkšņainiem prožektoriem, uz vēstniecību Dienvidkorejā un Norvēģijā un konsulāta fasādes Indijas Čennai tika izkārti nevis standarta izmēra karogi, bet gan milzīgi LGBT reklāmkarogs. Tiešā veidā pārkāpt aizliegumu un pacelt mastā LGBT karogus blakus vai kopā ar Amerika karogu uzdrīkstējās vēl dažas vēstniecības.

Vērts atgādināt, tā kā jūnijs ir LGBT lepnuma mēnesis, šajā laikā ik gadu visā pasaulē notiek svinības, parādes, pikniki, ballītes, semināri un koncerti, kuru mērķis ir panākt, lai pasaules sabiedrība atzītu ietekmi uz vēstures gaitu, kuru rada LGBT sabiedrība.

Ziņu lente
0