Latviju ievēlēja, Krieviju pārvēlēja: valstis nonāca ANO Ekonomikas un sociālajā padomē

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasШтаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке
Штаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad Latvija kopā ar Krieviju piedalīsies lēmumu pieņemšanā procesos, kas saistīti ar aktuāliem starptautiskiem jautājumiem.

RĪGA, 15. jūnijs – Sputnik. Piektdien, 14. jūnijā, Ņujorkā, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās Asamblejas plenārsēdē Latvija tika ievēlēta Ekonomikas un sociālo lietu padomē (ECOSOC), vēsta Latvijas ĀM portāls.

Par Latviju nobalsoja 179 valstis no 193 ANO dalībvalstīm. ECOSOC locekļa statusā Latvija ievēlēta uz laika periodu no 2020. līdz 2022. gadam.

12-я конференция организаций российских соотечественников Латвии - Sputnik Latvija
KF Sabiedriskā palāta vērsīsies ANO PSRS formastērpa aizlieguma Latvijā dēļ

Balsojuma laikā tika pārvēlēti 18 no 54 ECOSOC locekļiem. Šogad trīs vietām no Austrumeiropas valstu grupas ECOSOC tika izvirzītas Krievija, Melnkalne un Latvija.

Kopā trīs valstis tika ievēlētas ECOSOC locekļu statusā. Izņemot tās, padomē iekļuva Somija, Austrālija, Norvēģija, Šveice, Kolumbija, Nikaragva, Panama, Taizeme, Bangladeša, Ķīna, Dienvidkoreja, Benina, Botsvāna, Kongo un Gabonas Republika.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savā Twitter mikroblogā padalījās ziņā par to, ka Latvija kļuvusi par ECOSOC locekli, un uzrakstīja par valsts prioritātēm padomes darbā.

"Mūsu prioritāte būs stabilas attīstības mērķu īstenošanā, īpaša uzmanība tiks veltīta digitālo tehnoloģiju virzīšanas jomā, sabiedrības un jauniešu iesaistīšanā, kā arī apkārtējās vides un klimata izmaiņu problēmas," uzrakstīja ministrs.

​Latvijai jau ir darba pieredze ECOSOC. Valsts divas reizes jau ir strādājusi ECOSOC sastāvā -  no 1997. līdz 1999. gadam un no 2011. līdz 2013. gadam. Papildus darbībai ECOSOC, Latvija daudzus gadus strādā arī ECOSOC pārziņā esošajās komisijās – Zinātnes un tehnoloģiju attīstības komisijā un Statistikas komisijā.

Krievijas Federācijas pastāvīgās pārstāvniecības ANO oficiālajā Twittter mikroblogā sveic visus, kurš līdzīgi Krievijai tika pārvēlēts vai ievēlēts ECOSOC sastāvā.

"Krievija pārvēlēta #ECOSOC sastāvā, pieteikumu atbalstīja 174 #ANO dalībvalstis. Izsakām pateicību delegācijām, kuras atbalstīja mūsu pieteikumu. Apsveicam visus, kas arī tika ievēlēti ECOSOC sastāvā 2020.-2022. gada periodam," teikts paziņojumā.

​ECOSOC ir viena no galvenajām ANO struktūrām. Padome tika nodibināta 1945. gadā. Tā nodarbojas ar 15 ANO speciālo iestāžu, 9 funkcionālo komisiju un 5 reģionālo komisiju darbības monitoringu ANO ekonomikas un sociālo lietu nozarēs.

Ламберто Заньер — итальянский дипломат, бывший генеральный секретарь ОБСЕ - Sputnik Latvija
EDSO komisārs novērtējis izglītības sistēmas reformu Latvijā

Padomes sastāvā ir piecu reģionālo grupu pārstāvji, katra no kurām iekļauj noteiktu valstu skaitu: Āzija (11 valstis), Āfrika (14), Austrumeiropa (6), Rietumeiropa un citas valstis (13), Latīņamerika un Karību jūras baseins (10). Grupas izvirza vairākus pretendentus dalībai ECOSOC. Kopā padomē ir 54 valstis, tās ievēla uz trīs gadiem.

ECOSOC kompetencē ietilpst starptautiskās ekonomiskās, sociālās, kultūras, izglītības, veselības aprūpes, vides aizsardzības un citu jomu sadarbības jautājumi ar mērķi veicināt stabilu attīstību.

Ziņu lente
0