Pasažieru un kravu pārvadājumi: Latvijas aviācija 11 gados panāks Zviedriju

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Boeing 737-33A авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига
Самолет Boeing 737-33A авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits Rīgas Aviācijas foruma atklāšanas laikā pareģoja Latvijai lielus sasniegumus aviācijas nozarē.

RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Rīgas Aviācijas foruma atklāšanā satiksmes ministrs Tālis Linkaits aicināja lepoties ar Latvijas aviāciju, vēsta Mixnews.lv.

Linkaits uzsvēra, ka šodien aviācija nodrošina aptuveni 3,5% no Latvijas Iekšējā kopprodukta (IKP), taču nozare spēj gūt arī lielākus panākumus, jo Eiropā vidēji aviācijas ieguldījums valstu IKP sastāda 4,4%.

Самолет в небе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Stjuarte pastāstīja, kā izvēlēties labāko laiku lidojumam

Pēc ministra domām, Latvijas aviācija līdz 2030. gadam ir spējīga panākt Zviedrijas līmeni pasažieru, lidojumu un kravu skaita ziņā, rēķinot uz vienu iedzīvotāju. Un, kā norāda Linkaits, iemeslu tam, lai tas nenotiktu, nav.

Ministrs vērsās pie Latvijas aviācijas nozares pārstāvjiem ar aicinājumu būt ambiciozākiem. Satiksmes ministrijas vadītājs uzskata, ka viņiem ir jāattīstās ne vien Latvijā un Baltijas reģionā, bet arī visā Eiropā.

Tāpat Linkaits norādīja, ka Rīgas lidosta ir tehniski jāpilnveido, lai pilnībā realizētu tā potenciālu. Tostarp jāizbūvē vēl vien skrejceļš.

Turklāt ministrs vērsās pie AS "Latvijas gaisa satiksme", kura nodrošina lidojuma informāciju un aeronavigācijas apkalpi lidmašīnām Latvijas gaisa telpā. Viņš uzsvēra, ka, ņemot vērā sastrēgumus gaisa telpā visā Eiropā, par gaisa telpas organizēšanu Latvijā atbildīgajai "Latvijas gaisa satiksmei" jāpaaugstina sava darba efektivitāte, kā arī jāpiedāvā pakalpojumi citās valstīs.

"Latvijas gaisa satiksmes" dispečeri atbild par lidmašīnu pacelšanos un nosēšanos lidostā "Rīga", kontrolē gaisakuģus, kuri tranzītā šķērso Latvijas gaisa telpu. Tāpat viņi seko līdzi tam, lai lidmašīnas nesaskrienas gaisā vai uz zemes. Avārijas situācijas gadījumā dispečeri palīdz veikt ārkārtas nosēšanos vai novirza lidmašīnas uz citām lidostām.

Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Lidosta "Rīga" kļūs komfortablāka: starp termināļiem palaidīs travelatoru

Iepriekš Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic izpilddirektors Martins Gauss stāstīja, ka tālajiem maršrutiem no Baltijas valstīm ir milzīgs potenciāls, un jaunajā stratēģijā Destination 2025 tika izskatīta iespēja iekļaut aviokompānijas lidojumu kartē starpkontinentālos reisus.

airBaltic ir starpkontinentālo reisu atklāšanas plāns, un ja akcionāri iekļaus tālos lidojumus kompānijas stratēģijā, būs nepieciešami aptuveni deviņi mēneši, lai šo ideju realizētu. Jo starpkontinentālo reisu uzsākšanai nepieciešamas attiecīgas lidmašīnas.

Vienīgais šķērslis šajā ceļā ir finansējums, jo ar lidsabiedrības līdzekļiem nepietiek šī mērķa īstenošanai. Tādēļ airBaltic gaida partneru piedāvājumus. Gauss skaidroja, ka, neraugoties uz to, ka aviokompānijas lielākais īpašnieks ir valsts, tiešas valsts investīcijas tajā vienmēr izraisīs jautājumus.

Ziņu lente
0