Bišu spiets terorizē Vecrīgas iemītniekus

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasУлей с пчелами
Улей с пчелами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vecrīgas iemītnieki arvien biežāk atklāj sev blakus neparastus kaimiņus – uzmācīgi dūcošas bites, kuras meklē jaunas mājas.

RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Pazīstams latviešu bārmenis Andris Reizenbergs padalījās Twitter vietnē video, kurā iemūžināts aktīvs bišu spiets.

Spriežot pēc visa, bites negaidīti pārsteigušas kāda restorāna iemītniekus, kurš atrodas pašā Vecrīgas centrā – Jēkaba kazarmās Torņu ielā. Kukaiņi okupēja restorāna terasi, traucējot ne vien restorāna apmeklētājiem, bet arī garāmgājējiem.

​"Pēkšņi un ne no kurienes Vecrīgā tukstošiem bites uzradās! Šis būtu interesanti arī@SkujaVilnis!" uzrakstīja pārsteigtais Andris Reizenbergs.

​"Neredzēti, bet ne nenormāli. Jo vairāk tagad, kad bites arvien plašāk sāk turēt arī pilsētās. Tā tā lieta pavairojas. Interesanti, vai tā ir jaunā karaliene, vai arī aizlaidies vecais strops. Kad tēvs gāja ķert spietus, visiem mums – neprašām – bija jāsēž mājā. Varēja iziet visādi," dalās viedoklī žurnālists Frederiks Ozols.

​"Spiets izlidojis un meklē jaunas mājas. Ja jums būtu stropiņš sagatavots bijis, tagad būtu lepni bišu saimes īpašnieki, jo spieti labprāt iemitinās tiem sagatavotās mājiņās," sniedz padomu Debora.

"Te nav jābūt dravniekam, lai paskaidrotu, ka stropā parādījusies otra bišu māte/karaliene. Tas sadalās un šī daļa meklē jaunas mājas. Interesanti tikai kurā Vecrīgas pažobelē tās mitušas līdz šim?" interesējas Ivars Lipskis.

Sociālo tīklu lietotājiem radās vismaz divas versijas, no kurienes varēja aizbēgt jaunais bišu spiets – no Rīgas Latviešu biedrības nama (RLB), kur jau otro gadu pēc kārtas iekārto bišu dravu, vai no viesnīcas Radisson Blu Latvija Conference & SPA Hotel jumta, kur arī atrodas drava.

Tikmēr citi komentētāji pastāstīja, ka tas jau nav pirmais aizbēgušais bišu spiets. Operators Ivans Milovs padalījās video, kā pirms dažām dienām ķēra bišu spietu Baznīcas ielā.

Savukārt Toms Kalnītis paziņoja, ka redzējis pamestu bišu stropu Mežaparkā.

Atgādināsim, ka šī gada maijā uz viesnīcas Radison Blu Latvija jumta tika izvietoti 10 stropi. Drava tika organizēta tamdēļ, lai veicinātu daudzveidību pilsētā un ievērstu sabiedrības uzmanību bišu svarīgajai lomai dabā un to izzušanas riskam.

Viesnīcas pārstāvji plāno, ka katrs strops divās liepu ziedēšanas nedēļās dos 30-60 kilogramus medus, kuru pēc tam izmantos ēdienu, medalus un medus liķiera pagatavošanā.

Пчелы одни из самых практичных и трудолюбивых созданий на Земле - Sputnik Latvija
Somu biškopji cenšas radīt pret aukstumu noturīgu bišu sugu

Pirms gada drava tika iekārtota uz Rīgas Latviešu biedrības nama (RLB) jumta. Šī akcija tika veltīta biedrības 150. jubilejai, gaidāmajai Latvijas Universitātes simtgadei, kā arī sadarbībai ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA). Pirmais no RLB jumta ievāktais medus 8. jūlijā ieņēma otro vietu no 73 ikgadējā Latvijas Biškopības biedrības locekļu saietā Mārupē. Pērn uz Rīgas Latviešu biedrības nama jumta tika savākti 64 kilogrami medus, šogad biškopji arī cer uz labu ražu.

Izņemot Rīgas Latviešu biedrības nama un viesnīcas Radison Blu Latvija jumtu, drava iekārtota arī uz viesnīcas Hotel Janne jumta.

Ziņu lente
0