Politika

Turlais: Rīgas dome var strādāt arī šādos apstākļos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Dainis Turlais uzskata par loģisku domes opozīcijas mēģinājumu panākt viņa atstādināšanu no amata.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Normāls Rīgas domes darbs ir iespējams arī mazākuma apstākļos, paziņoja Rīgas mērs Dainis Turlais ("Gods kalpot Rīgai", GKR) LTV raidījumā "Rīta panorāma".

Patlaban Rīgas domes koalīcijai un opozīcijai ir vienāds balsu skaits, turklāt neviena no tām nespēj iegūt lēmumu pieņemšanai nepieciešamo 31 balsi bez "Neatkarīgo deputātu frakcijas" dalības, kuras sastāvā ir no "Saskaņas" izslēgtie vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Vitālijs Dubovs un Aleksejs Rosļikovs.

Šonedēļ visas Rīgas domes opozīcijas frakcijas vienojās sasaukt ārkārtas sēdi, kurā tiks piedāvāts izteikt neuzticību Turlajam: šādu lēmumu opozīcija pieņēma pēc sarunas ar Turlo, kuras laikā viņš izteica savu domes nākotnes redzējumu.

Savukārt Rīgas domes "Neatkarīgo deputātu frakcija" piedāvāja visām domē pārstāvētām partijām atteikties no ieņemamajiem amatiem, tostarp, no mēra amata, vicemēriem un komiteju priekšsēdētājiem, un sākt darbu no nulles – ar pārrunām par koalīcijas izveidi.

Turlais atzina, ka šobrīd domē ir varas krīze, kad nedz valdošajai koalīcijai, nedz opozīcijai nav balsu vairākuma – balsis sadalījās attiecīgi 29 pret 27. Taču Turlais uzskata, ka arī šādos apstākļos ir iespējams normāls domes darbs. Iepriekšējo gadu laikā Rīgas domes valdošajai koalīcijai bieži pārmeta to, ka tā neieklausās opozīcijā, bet tagad šo situāciju var labot.

Дайнис Турлайс - Sputnik Latvija
Politika
Jaunais Rīgas mērs nosauca Latvijas galveno kļūdu Jaunāko laiku vēsturē

Pēc Turlā sacītā, opozīcijas piekrišanu saviem piedāvājumiem izmainīt Rīgas domes darba organizēšanu viņš nesaņēma, taču nesaņēma arī atteikumu. Viņš piedāvāja opozīcijai nomainīt no "Saskaņas" izslēgto Rīgas vicemēru Vadimu Baraņņiku, taču opozīcija piedāvājumu neatbalstīja, jo, acīmredzot, redz Baraņņikā savu iespējamo sabiedroto.

Turlais nolēma nekomentēt no "Saskaņas" izslēgtā deputātu četrinieka piedāvājumu par atteikšanos no amatiem un darba uzsākšanu no nulles. Opozīcijas rīcību, kura šobrīd cenšas pārbaudīt, vai mēram Rīgas domē ir balsu vairākums, viņš uzskata par loģisku.

Tuvākā Rīgas domes sēde tiek plānota 20. jūnijā.

Ziņu lente
0