Esiet uzmanīgi saulē: Latvijā paaugstinās ultravioletā starojuma intensitāte

© Artis PupinsПляж в Юрмале
Пляж в Юрмале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākā mēneša garumā būs augsta saules aktivitāte, tādēļ uzturēšanās saulē būs īpaši bīstama, brīdina speciālisti.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, 5. jūnijā ultravioletā starojuma indekss, ko mēra Rucavā, paaugstinājies līdz sestajam līmenim, raksta jauns.lv.

Arī iepriekšējo trīs gadu laikā ultravioletā starojuma intensitāte vasaras sākumā bijusi augsta. Stacija Rucavā ir vienīgā vieta Latvijā, kur tiek veikti šāda veida mērījumi. Visaugstākais ultravioletā starojuma indekss pēdējo gadu laikā tika reģistrēts 2016. gada jūnijā un sastādīja 8,4 punktus. Pērn maksimālais rādītājs bija 8 punkti, tos konstatēja 15. un 29. jūnijā.

Pludmale - Sputnik Latvija
Tikai ne krējums: ko darīt, ko - ne saules apdegumu gadījumā

Lai izvairītos no apdegumiem, kuri ir galvenais ļaundabīgu veidojumu uz ādas attīstības riska faktors, sezonas sākumā saulē drīkst atrasties vien pavisam īsu laiku, un pēc tam sauļošanās ilgumu var pakāpeniski palielināt. Visvairāk no saules stariem jāizvairās cilvēkiem ar gaišu ādas krāsu, gaišiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasarraibumu, kā arī bērniem.

Nav ieteicams atrasties saulē līdz plkst. 15:00. Bez pret apdegumu krēma sauļoties drīkst tikai no rīta vai tuvāk vakaram. Gaisa temperatūra neietekmē ultravioletā starojuma līmeni, tāpēc pat vēsā laikā speciālisti aicina būt piesardzīgiem.

Vislielāko risku veselībai rada iedegums solārijā vai dienvidu valstīs, kur ultravioletais starojums ir daudz stiprāks, nekā Latvijā. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, ādas vēzis Latvijā ieņem līderpozīcijas citu onkoloģisko diagnožu vidū.

Ziņu lente
0