"Kaut kur pieliksim, kaut kur - atņemsim": kā Latvijas iedzīvotāji maksās par medicīnu

© Pixabay / valelopardo Ārsts
Ārsts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministre Ilze Viņķele pastāstīja par jauno medicīniskās apdrošināšanas kārtību Latvijā.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. Līdz 2021. gadam Latvijā stāsies spēkā jauns medicīniskās apdrošināšanas princips, kurš neparedzēs iedalīšanu divos medicīnisko pakalpojumu grozos, tomēr liks maksāt minimālo apdrošināšanas polisi Latvijas iedzīvotājiem, kuri nesaņem oficiālo darba algu.

Врач - Sputnik Latvija
Valsts iekasēs 51 eiro par veselības aprūpi no neapdrošinātajiem iedzīvotājiem

Par to Latvijas Radio 4 raidījumā pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele, vēsta Dienas Bizness.

Ministre pastāstīja arī par Veselības ministrijas primārajiem uzdevumiem. Tie iekļauj sevī ārstu pieejamību un medicīnas kvotas, kā arī mediķu algu palielināšanu.

Nejēdzība un mežonība

No 1. janvāra Latvijā bija jāstājas spēkā tā dēvētajai divu grozu sistēmai, kura saista veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību ar sociālā nodokļa nomaksu. Taču atbildīgās iestādes nespēja sakārtot datubāzes darbu, tāpēc reformu nolēma atlikt uz pusgadu.

Jau no paša sākuma Viņķele paziņoja, ka ir divu grozu sistēmas pretiniece un centīsies panākt tās atcelšanu. Un, kā iepriekš ziņots, šobrīd Veselības ministrija kopā ar Labklājības ministriju un Finanšu ministriju izstrādā likuma grozījumus par veselības nozares finansējumu, lai atteiktos no divu pakalpojumu grozu idejas.

Veselības ministre solīja, ka Latvija atteiksies no diviem medicīnisko pakalpojumu groziem jau līdz šī gada Līgo svētkiem.

Latvijas Radio 4 raidījumā Viņķele kārtējo reizi medicīnisko pakalpojumu iedalīšanu divos grozos nosauca par "nejēdzību un absolūtu mežonību". Pēc viņas sacītā, līdzīgi šo iniciatīvu vērtē arī starptautiskie eksperti.

"Cilvēkus pēkšņi sākuši dalīt pareizajos un nepareizajos nodokļu maksātājos, savukārt ārstus cenšas pārvērst nodokļu inspektoros," uzsvēra ministre.

Kaut kur samazināsim, kaut kur palielināsim

Viņa paziņoja, ka, saskaņā ar jauno apdrošināšanas kārtību, apdrošināti tiks visi Latvijas iedzīvotāji, nekādu "grozu" nebūs.

Женщины в больнице - Sputnik Latvija
Mazāk naudas nekā Latvija veselības aprūpei atvēl tikai Kipra: PVO iebilst

Visus, kas strādā oficiāli, apdrošinās automātiski ar viņu uzņēmumu starpniecību, savukārt nestrādājošie maksās patstāvīgi 1% no minimālās darba algas – 4,30 eiro mēnesī.

Ministre uzskata, ka tas ir "normāls cipars" un valsts pacentīsies to saglabāt. Tāpat Viņķele minēja par piemēru Igauniju, kur arī ir medicīniskās apdrošināšanas sistēma un kur pakāpeniski aiziet no medicīnas finansēšanas no sociālā budžeta un vairāk finansē no pamatbudžeta.

Taču galvenais, uzskata Veselības ministrijas vadītāja, ir tas, ka Latvijā visus ārstēs vienādi, bez jebkādas iedalīšanas. Ja cilvēkam, kuš nav veicis iemaksas, pēkšņi atgadās kāda nelaime un viņam būs nepieciešama nopietna medicīniska palīdzība, ārstam nenāksies pieņemt lēmumu apdrošināšanas dēļ, vai viņš ir jāārstē tālāk vai nē.

Tiesa, iemaksas, pēc Veselības ministrijas sacītā, mainīsies gan samazināšanas, gan palielināšanas virzienā.

"Tātad kaut kur mēs samazināsim pacientu nodevas, kaut kur palielināsim," uzsvēra Viņķele.

Ziņu lente
0