Uzņēmējs šokā: viņu uzaicinājuši uz radioraidījumu krievu valodā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils uzņēmējs sašutis par uzaicinājumu, kuru viņam izteica krieviski raidošais Latvijas Radio 4 (LR4): maz jau ar to, ka sarunā ar viņu nepārgāja uz latviešu valodu, arī vēstuli atsūtīja krievu valodā.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. Biznesmenis Andrejs Faibuševičs, kurš ir Daugavpilī populārā bāra "Artilērijas pagrabi" īpašnieks, sūdzas: valsts radio darbinieki nepārgāja sarunā ar viņu uz latviešu valodu.

​"Piezvana @LatvijasRadio4 žurnāliste un bez bremzēm mauc krieviski, it kā runātu ar Pleskavas tūristu. Gribot aicināt uz tiešraidi par to cik D-pilī "vsjo kruta". Un NEPĀRIET uz latviešu, pat kad atbildu latviski! Un šiem cilvēkiem mēs dalīsim Latvijas pilsonību? Nē, nepiedalos," pasūdzējās Twitter saviem sekotājiem Daugavpils uzņēmējs Andrejs Faibuševičs.

Vēlāk biznesmenis paziņoja, ka viņam esot atnākusi arī elektroniskā vēstule no LR4, kur viņu atkal uzrunājuši krievu valodā.

​"Turpinājums - vienkārši palūdzu atsūtīt epastu, lai ir atgādinājums... Nu, PROTAMS!! Kurš gan būtu cerējis, ka vismaz rakstu saziņā kaut kas būs tā, kā VALSTS sabiedriskajam medijam pienāktos? Eu, @lsmlv @LatvijasRadio, a poļu, ukraiņu vai lietuviešu redakcijas ko tādu arī atļautos?" pauž sašutumu bāra īpašnieks.

Uzņēmēja dusmām ātrie pievienojas pazīstami nacionālpatriotiski līdzpilsoņi, kuri atbalstīja viņa sašutumu.

​"​Joprojām nesaprotu, kāpēc sabiedriskajam radio jāraida svešvalodā. Pareizi, ka nepiedalies," atbalstīja Faibuševiču publiciste Elita Veidemane.

​"Principa lieta. Un @LatvijasRadio vadībai būtu nopietni jāaizdomājas par to, kā visi @lsmlv pro-Krievijas "insaideri" mēģina kultivēt komunistu radīto mītu par Daugavpili kā "krievu pilsētu"... Tas ir Daugavpils attīstības lāsts vismaz pēdējos 60 gadus..." skaidro savu pozīciju Andrejs Faibuševičs.

No komentētājiem dabūja ne vien Latvijas Radio 4, bet arī LTV7 krievu redakcija.

​"Arī @ltv7rus saturs un pasniegšanas veids uzskatāmi pierāda, ka tā nav Latvijas informatīvā telpa krieviski, bet gan Krievijas mentālās impērijas filiāle," izsecinājis lietotājs ar lietotājvārdu Es Pats.

Atzīmēsim, ka Andrejs Faibuševičs ir pazīstams arī kā ārsts un sabiedriskais aktīvists. Viņš runā teicamā krievu valodā un pozicionē sevi kā cilvēku ar aktīvu pilsoņa pozīciju – iepriekš Faibuševičs vairākkārt sniedzis intervijas par to, kā klājas latviešiem, dzīvojot Daugavpilī. Tāpat Faibuševičs ne reizi vien ir bijis dažādu televīzijas raidījumu un gastronomisko šovu viesis.

"Artilērijas pagrabi" bāra īpašnieks ir pazīstams ar savām latviešu valodas aizstāvēšanas akcijām Daugavpilī, par skaļāko no kurām kļuva krievu valodas aizliegums viņa iestādē.

"Tas ir vienīgais bārs pilsētā, kur krievu valoda ir aizliegta. Mūsu mērķis ir parādīt, ka krievu valoda šeit nav nepieciešamāka, nekā Lielbritānijā," paziņoja Faibuševičs intervijā Daily Telegraph žurnālistiem 2014. gadā.

Iestādes saimnieks uzskata, ka tas tikai palīdzot pilsētai. Pēc viņa teiktā, mīts par to, ka Daugavpils ir krievu pilsēta, biedē potenciālos tūristus no citiem Latvijas novadiem. "Mēs neizliekamies, ka nesaprotam krievu valodu, bet arī nerunājam tajā," paskaidroja savu pozīciju Faibuševičs.

Atgādināsim, ka, saskaņā ar 2011. gada tautas skaitīšanas datiem, krievi Latvijā sastāda 27% no visiem valsts iedzīvotājiem. Izņemot etniskos krievus, kuriem šī valoda ir dzimtā, ģimenē tajā sarunājas daudz vairāk cilvēku – 37%, vairums no tiem dzīvo Rīgā (56%) un Latgalē (60%).

Ziņu lente
0