Politika

Par jauno Rīgas mēru kļuvis Dainis Turlais

© Sputnik / Оксана ДжаданЭкс-командующий Национальными вооруженными силами Латвии Дайнис Турлайс
Экс-командующий Национальными вооруженными силами Латвии Дайнис Турлайс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms sašķelšanās "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" koalīcija apstiprināja Daino Turlo mēra amatā.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. Rīgas domes priekšsēdētāja amatā iecelts Dainis Turlais, vēsta partijas "Gods kalpot Rīgai" mājaslapa.

Dainis Turlais no 1985. līdz 1989. gadam dienēja 40. armijas operatīvās nodaļas priekšnieka amatā Afganistānā, šobrīd viņš saņem Krievijas militāro pensiju 8490 eiro apmērā gadā.

No 1992. līdz 1994. gadam Turlais ieņēma Latvijas NBS komandiera posteni, savukārt 90. gadu otrajā pusē vadīja IeM. Viņš ir bijis vairāku Saeimas sasaukumu deputāts. 2009. gadā tika ievēlēts Rīgas domē, līdz vakardienai viņš ieņēma Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītāja amatu.

Turlā apstiprināšana amatā aizņēma apmēram deviņas stundas – pirmām kārtām opozīcijas nepiekrišanas dēļ. Izņemot pārējo, deputāts Uģis Rotbergs ("Jaunā Vienotība") painteresējās par to, kāds būs turpmākais domes kaķu, Kuzjas un Mura, liktenis, vēsta LTV.

"Cik man zināms, kaķi nav iestājušies nevienā partijā vai frakcijā, politiski piesaistīt viņus nav iespējams. Viņi ir dzīvnieciņi, kas šeit atraduši savu māju un iedzīvojušies, man nav iemesla vērsties pret viņiem. Viņi nav nevienā opozīcijas partijā, lai tie dzīvnieciņi dzīvo un priecē mūs," paziņoja Turlais.

Beigās Turlā kandidatūru atbalstīja 32 partiju "Saskaņa" un GKR deputāti. Spriežot pēc visa, tas bija pēdējais savstarpējais koalīcijas lēmums šajā sastāvā – neilgi pēc mēra apstiprināšanas no "Saskaņas" frakcijas tika izslēgti deputāti Vadims Baraņņiks, Aleksejs Rosļikovs, Valērijs Petrovs un Vitālijs Dubovs, kuri atteicās balsot par vicemēra Sandra Bergmaņa kandidatūru.

Tiesību aizstāvis Aleksandra Gapoņenko uzskata, ka Turlā ievēlēšana nozīmēs "Saskaņas" kontroles zaudēšanu pār Rīgas ostu.

"Par vicemēru kļuva "Saskaņas" pārstāvis V. Baraņņiks (publikācija tika uzrakstīta pirms kļuva zināms par Baraņņika izslēgšanu no partijas – red.). Viņa pārziņā palika tās komisijas, kuras iepriekš pārraudzīja partija. Taču kontrole pār Rīgas ostu, kuru iepriekš pārvaldīja N. Ušakovs un kura nes galveno ienākumu daļu no tās rokām partijai, ir aizgājusi. Tieši šīs kontroles dēļ valdošā latviešu elite arī rosināja uzbrukumu "Saskaņai". Visticamāk, uz vietu ostā pretendēs "Jaunās Vienotības" pārstāvji.

Galvenos ienākumus ostā sniedz Krievijas tranzīts. Tieši tranzīta uzņēmumi bija "Saskaņas" finanšu pamats. Tagad uz viņu atbalstu cer sorosieši, kuri nākuši pie varas Latvijā. Jā, uz gadu viņiem to izdosies panākt. Pēc tam tranzīts sāks strauji aiziet uz Krievijas ostām. Tiesa, tas maz kam rūp esošajā valdošajā elitē. Viņiem vajag piebāzt kabatas šodien.

Un ko tad Dainis Turlais? Neko, viņš 9. maija svinības nerīkos – viņam nevajag mobilizēt krievu elektorātu. Un arī pieminekli Atbrīvotājiem viņš neaizstāvēs, kaut vai vārdos. Dainis ir pārejas figūra, nosēdēs gadu līdz vēlēšanām un aizies pensijā," uzrakstīja savā Facebook lapā Gapoņenko.

Ziņu lente
0