Politika

Vajag aklu un kurlu: Dombrovska viedoklis par Levita lomu prezidenta postenī

© Sputnik / Sergey MelkonovВячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова
Вячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai ir nepieciešams prezidents, kuram tabu ir neiecietība un naida kurināšana, nevis matemātikas pasniegšana krievu valodā, taču koalīcijai šāds valsts vadītājs kļūtu par draudu, paziņoja Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Debates, konkurence un demokrātija – tie ir tukši vārdi valdošajai koalīcijai, paziņoja "Saskaņas" frakcijas līderis Vjačeslavs Dombrovskis, uzstājoties Saeimas ārkārtas sēdē 29. maijā pirms balsojuma par jauno Latvijas prezidentu. Uzstāšanās stenogramma publicēta Saeimas mājaslapā.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Lāča pakalpojums Levitam: jaunais Latvijas prezidents ievēlēts ar procedūras pārkāpumu

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, jau pirmajā vēlēšanu kārtā par Latvijas jauno prezidentu tika ievēlēts koalīcijas kandidāts, ES Tiesas tiesnesis Egils Levits, kuru sākotnēji izvirzīja Nacionālā apvienība.

Dombrovskis piedāvāja uzmanīgās palūkoties uz to, pēc kādiem principiem koalīcija vadījās, kad izvēlējās savu kandidātu. Viņš uzskata, ka vislabāk koalīcijas filozofiju šajā jautājumā apraksta vecā anekdote: neuzticīgai sievai pavaicāja, kas viņai būtu ideāls vīrs, un viņa atbildēja: "Akls, kurls jūrnieks."

"No koalīcijas viedokļa jo tālāk Latvijas Republikas prezidents ir no Latvijas zemes un tautas, jo labāk. No koalīcijas viedokļa vissliktākais iespējamais Valsts prezidents ir tāds, kurš labi izprot notiekošo mūsu valstī, kurš pazīst Latvijas tautu," paskaidroja Dombrovskis.

Pēc viņa domām, koalīcija nevēlētos redzēt valsts vadītāja amatā šādu cilvēku, jo viņš varētu iejaukties valdības darbā, bet, pēc valdošo politiķu domām, viņam ir jābūt tikai "valsts ārējai fasādei".

"Darbspējīgo iedzīvotāju aizbraukšana, reģionu iztukšošana, zema dzimstība, vāja izglītība, tā saucamā bezmaksas veselības aprūpe, gadu desmitiem neremontētie ceļi, niecīgas pensijas, zema valsts ekonomikas izaugsme – koalīcija vēlētos, lai nākamais prezidents būtu pēc iespējas tālāk no tā visa. (…)

Koalīcijai nav nekā bīstamāka kā prezidents, kurš varētu radīt apdraudējumu tā saucamajām sarkanajām līnijām. Prezidents, kas varētu sākt uzdot jautājumus par to, kāpēc kopš neatkarības atgūšanas vismaz trešdaļa Latvijas iedzīvotāju atrodas politiskā izolācijā. Koalīcijai nav nekā bīstamāka kā prezidents, kurš būtu gatavs uzsākt dialogu ar nelatviešiem, vadoties no īstajām, kristīgajām vērtībām – tādām, piemēram, kā "Tev būs mīlēt savu tuvāko kā sevi pašu."

To koalīcija nevienam prezidenta kandidātam nepiedos, jo tas apdraudēs koalīcijas varas monopolu. Jo visa viņu vara, visi viņu amati balstās uz "sarkanajām līnijām" un uz sabiedrības... trešdaļas Latvijas sabiedrības politisko izolāciju," uzsvēra Dombrovskis.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Prezidents Vējonis kājām ieradies vēlēšanu iecirknī un atvainojies par grūtībām vēlēšanās

Viņš atzīmēja, ka tā vietā koalīcijai ir nepieciešams Levits – kandidāts, kurš ar dedzību uzstājas par dzimumu vienlīdzības un seksuālo minoritāšu aizsardzību, taču nekādā gadījumā neatbalsta vienlīdzīgu attieksmi pret citu tautību pārstāvjiem, kandidāts, kurš skaidri apzīmētu, ka nelatvieši ir otršķirīgi Latvijas iedzīvotāji, paskaidroja politiķis.

"Tāpēc, godātie kolēģi, koalīcijai nepieciešams prezidenta kandidāts, kas lidinātos debesīs. Izraugot Valsts prezidenta kandidātu, Kariņa koalīcija grib attālināties no zemes pēc iespējas tālāk. Ir, starp citu, svešvārds, kas ļoti precīzi raksturo šo fenomenu. Godātie kolēģi, šis svešvārds ir "levitācija". Levita kungs, visticamāk, pat nenojauš, kādiem pārdabiskiem politiskiem lidojumiem viņu, iespējams, vēlas izmantot šī koalīcija," paziņoja Dombrovskis.

Frakcijas "Saskaņa" līderis aicināja izrādīt cieņu tiem, kas atrada sevī spēkus arī izvirzīt savas kandidatūras šajā bezjēdzīgajā cīņā, lai aizstāvētu savus principus un vērtības.

"Latvijai vajadzīgs prezidents, kurš ciena citus un pieņem arī atšķirīgus viedokļus, kurš spēj iedvest lepnumu par savu valsti ikvienam un saliedēt sabiedrību uz kopīgu vērtību pamata. Prezidents, kurš uzskata, ka kultūru daudzveidība ir valsts bagātība. Prezidents, kuram tabu ir neiecietība un naida kurināšana, nevis matemātika krievu valodā," paziņoja Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka frakcija "Saskaņa" nobalsos par kandidātu, kurš visvairāk atbilst šim raksturojumam.

"Bet, protams, nevienam ievēlētajam prezidentam nekāda koalīcija jau vairs nespēs traucēt pietuvoties zemei un tautai. Prezidents, kurš šādi rīkosies, sagādās lielas vilšanās koalīcijai, bet spers soli tuvāk tam, lai kļūtu par tādu prezidentu, kuru ievēlētu Latvijas tauta. Paldies," noslēgumā sacīja Vjačeslavs Dombrovskis.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, tieši Egils Levits padarīja lielu darbu "latviskas Latvijas" koncepcijas nostiprināšanai valsts likumdošanā. Tostarp, viņš pielicis roku nepilsoņu statusa izveidošanai un sacerēja Latvijas Satversmes preambulu, kura nostiprināja latviešu pārākumu pār citām nacionālajām grupām Latvijā.

Vjačeslava Dombrovska partijas biedrs Boriss Cilevičs uzskata, ka tieši par šiem nacionālisma nostiprināšanas centieniem valdošā elite ievēlēja Levitu prezidenta amatā.

Ziņu lente
0