CVK uzskata, tehniskās kļūdas dēļ daudzu vēlētāju balsis ir pazaudētas

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Латвии началось голосование на выборах в Европарламент
В Латвии началось голосование на выборах в Европарламент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektronisko balsošanas sistēmu sagatavoja uzņēmums SOAAR, taču Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nevaino izstrādātājus, jo viņiem esot dots maz laika.

RĪGA, 24. maijs – Sputnik. Daudzi Latvijas iedzīvotāji tehniskās kļūdas dēļ nav varējuši nobalsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās priekšlaicīgi "svešā" iecirknī. Tie, kas balsoja savā iecirknī, problēmas neizjuta, un kopumā divās priekšvēlēšanu dienās nobalsoja 4% vēlētāju. Taču CVK uzskata, ka daļa balsu pazudušas, vēsta TV3.

В Латвии началось голосование на выборах в Европарламент - Sputnik Latvija
"Kurš atbildēs par bardaku": iedzīvotājus šokē EP vēlēšanu slikto organizācijas līmenis

Eiropas Parlamenta galvenā balsojuma diena ir 25. maijs. Šajā dienā vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst. 7:00 līdz 20:00. Balsot var priekšlaicīgi, turklāt ne obligāti savā iecirknī, kurā reģistrēts vēlētājs, taču dienā tam atvēlētas tikai trīs stundas. Taču tehniskās kļūdas datu apmaiņas sistēmā dēļ to izdevies paveikt tikai retajam.

Problēmas elektroniskajā sistēmā bija vērojamas jau trešdien, 22. maijā, – dažiem vēlētājiem nācies gaidīt pat 40 minūtes, lai nobalsotu. Ceturtdien, 23. maijā, tiem, kuri vēlējās nobalsot citā iecirknī, nevarēja to izdarīt. Vēlēšanu komisijas darbinieki atzina, ka tehnisko problēmu dēļ daudzu vēlētāju balsis, visdrīzāk, ir pazaudētas.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa paskaidroja, ka elektronisko balošanas sistēmu sagatavojis uzņēmums SOAAR, taču CVK nevaino izstrādātājus, jo viņiem esot dots pārāk maz laika.

Arī Saeima neuzskata, ka būtu atbildīga par radušos situāciju.

Saskaņā ar organizācijas Cert.lv sniegto informāciju, kura atbild par drošību informācijas tehnoloģiju jomā, kļūda sistēmas darbībā nav saistīta ar ārēju iejaukšanos.

Офис Европарламента в Латвии - Sputnik Latvija
Nāksies papūlēties: kā nobalsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās

Vakar Latvijas Saeima steidzamā kārtā apstiprināja grozījumus, saskaņā ar kuriem piektdien, 24. maijā, vēlēšanu iecirkņu darbalaiks tiks pagarināts līdz 20:00. Iepriekš plānots, ka piektdien iecirkņi būs atvērti no plkst. 10:00 līdz 16:00.

Iesniegumu par nepieciešamību pārskatīt esošo kārtību iesniedza desmit parlamentārieši no Zaļo un zemnieku savienības un neatkarīgais deputāts Aldis Gobzems.

Politiķi pamatoja savu lēmumu ar to, ka kļūdas sistēmā dēļ vēlētājiem nebūs iespējas priekšvēlēšanu balsojumā nobalsot "svešā" iecirknī. Tehnisko ķibeli, acīmredzot, neizdosies ātri novērst, tāpēc Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma prasības par iespēju iepriekšējā balsošanā izmantot jebkuru iecirkni, netiks izpildītas.

Atgādināsim, ka dažas dienas pirms vēlēšanām izrādījās, ka aptuveni puse vēlētāju joprojām nezina, kura iecirkņa sarakstā viņi ir iekļauti, jo nav saņēmuši informatīvās vēstules. Savu iecirkni var noskaidrot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā, kā arī attiecīgus paziņojumus izsūtījis Valsts ieņēmumu dienests ar elektroniskās deklarēšanas sistēmas EDS palīdzību.

Kopumā Vēlētāju reģistrā ir 1 411 955 uzvārdi, taču eksperti prognozē zemu vēlētāju aktivitāti.

Ziņu lente
0