Politika

"Kurš atbildēs par bardaku": iedzīvotājus šokē EP vēlēšanu slikto organizācijas līmenis

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Латвии началось голосование на выборах в Европарламент
В Латвии началось голосование на выборах в Европарламент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta vēlēšanas atkal nonākušas skandāla centrā: šoreiz salūzusi elektroniskā sistēma, kas ļauj nobalsot vēlētājiem "svešā" iecirknī.

RĪGA, 24. maijs – Sputnik. Tik tikko CVK paguva tikt skaidrībā ar Latvijas iedzīvotāju informēšanu par vēlēšanu iecirkņiem, kā atskanēja jauns skandāls: vakar no rīta visos vēlēšanu iecirkņos pārstāja darboties sistēma, kas ļauj nobalsot "svešā" iecirknī.

Konstatēto kļūdu dēļ tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā starp vēlēšanu iecirkņiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās dēļ Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicināja vēlētājus balsot arī šodien tikai savos vēlēšanu iecirkņos – tur, kur viņi ir reģistrēti.

Sistēmas bojājumu iemesls, visticamāk, ir saistīts ar naktī uzstādītiem atjauninājumiem, izsaka minējumu CVK.

Taču Latvijas iedzīvotājus šāds skaidrojums, izskatās, nav apmierinājis, tāpēc daudzi metās meklēt vainīgos un likt kopā konspiratīvas teorijas.

​"Cimdars (bijušais CVK vadītājs – red.) būs "porču" uzlicis," izsaka jokainu minējumu Aija Kaija.

Savukārt Aleksejs Loskutovs, Eiropas Parlamenta deputāts no partijas "Vienotība", izskatās, ir pavisam nopietni norūpējies.

​"Cik zināms, šobrīd ir problēmas ar @CVK_zinas tiešsaistes datu apmaiņas sistēmu. @certlv, vai šis gadījums nav jūsu kompetencē?" raksta Aleksejs Loskutovs, acīmredzot, liekot domāt par hakeru uzbrukumu un norādot publikācijā Latvijas CERT (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija).

Konspiratīvas teorijas, spriežot pēc visa, kurina arī jaunākā žurnāla IR publikācija, kura redaktore skaidro, kāpēc ir jāiet uz vēlēšanām.

​​"​Kādēļ jābalso? Lai Putins nenobalso tavā vietā! Šajā IR numurā īsi un skaidri viss svarīgākais, ko vērts pārdomāt pirms EP vēlēšanām," vēsta Nellija Ločmele.

Lasītājos, tiesa, tas, izskatās, izraisa vienīgi smieklus.

​"Manas nākotnes disertācijas temats banānu republiku politoloģijā: "Putins kā pēdējais garantētais arguments iedzīvotāju mobilizācijai nacionālkadru nodrošināšanas vārdā ar siltām un omulīgām vietām dažāda veida parlamentos"," atbild kāda nāriņa-kāriņa.

Eiropas Parlamenta kandidāts no Latvijas Reģionu apvienības Edvards Smiltēns arī nesēž rokas salicis un jau sen devis mājienu, kur jāmeklē vainīgie.

​"Nav cilvekiem iespēja nobalsot citā iecirknī, jo sistēma nestrādā. Nesola vairs šodienas laikā tās darbības atjaunošanu! Cilvēkiem nav izsūtīti paziņojumi par iecirkni! Ir izdarīts viss, lai panāktu pēc iespējas mazāku cilvēku līdzdalību vēlēšanās! Ždanoka & Ušakovs gavilē!" pārliecināts politiķis.

Sašutis ir arī frakcijas "Attīstībai/Par!" līderis, bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

​"Šis nu nepavisam nav labi," raksta politiķis.

Viņu uzreiz apber ar jautājumiem par to, kurš vainīgs un ko darīt.

"Parlamentārā izmeklēšanas komisija par nespēju organizēt vēlēšanu procesu būs?" vaicā Ojārs Kapteinis.

Vienkāršie Latvijas iedzīvotāji ziņo arī par citām dīvainībām vēlēšanu iecirkņos, kuras bija vērojamas jau aizvakar. Piemēram, kāds Facebook lietotājs paziņoja, ka trešdien nav varējis nobalsot priekšlaicīgi, jo viņa iecirknis Kalnciema ielā neesot strādājis. "Vakar presē bija, ka pirmstermiņa balsojuma laiks bija no 16:00 līdz 20:00. Atnācu uz turieni plkst. 19:00. Viss ciet," raksta Viktors Kučeruks.

Neslēpj izbrīnu arī Juristu biedrības vadītājs Aivars Borovkovs.

​"Kurš atbild par vēlēšanu organizēšanu? Kas notiek?" vaicā Borovkovs, daloties žurnālistes Natālijas Žogoles tvītā, kura skaidro, ka, izskatās, sistēma ļauj nobalsot vairākas reizes.

​"Cik liela daļa no @CVK_zinas priekšniecības tiks atlaista par klaju vēlēšanu sabotāžu no sākuma līdz beigām?" sūdzas kāds Twitter lietotājs ar segvārdu Tautas Spogulis.

Tikmēr Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere ("Jaunā Vienotība") uzskata, ka visu šo kļūdu dēļ vēlēšanas ir jāpagarina.

​"Uzskatu, ka @CVK_zinas ir nepieciešams pagarināt vēlēšanu iecirkņa darba laiku, gan šodien, gan rīt līdz plkst. 20.00, lai visiem iedzīvotājiem būtu iespēja nobalsot," uzrakstīja Inese Vaidere.

"Kas ir tie tumšie spēki, kas liek šķēršļus vēlēšanām? Priekšlaicīgās balsošanas sistēma faktiski nestrādā. CVK iesaka doties vēlēt balsošanas dienā, 25. maijā, savā iecirknī. Taču puse valsts nesaņēma vēstuli ar informāciju par savu iecirkni un nezina, kur ir jāiet. Reāli nobalsot var tikai ļoti motivēti vēlētāji," uzrakstīja Elizabete Krivcova savā Facebook lapā.

Жители Латвии с флажками Латвии и ЕС. - Sputnik Latvija
Kāpņu telpu durvju kodi un nikni suņi: kāpēc nav piegādāti EP vēlēšanu paziņojumi

Atgādināsim, ka dažas dienas pirms vēlēšanām izrādījās, ka ievērojama daļa vēlētāju joprojām nezina, kura iecirkņa sarakstā viņi ir iekļauti, jo viņi nav saņēmuši informatīvās vēstules.

Grūtības ar paziņojumu izsūtīšanu ir saistītas ar šo pakalpojumu sniedzēja maiņu. Galu galā informāciju par vēlēšanu iecirkņiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās iedzīvotājiem izsūtīja ar VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas palīdzību.

Kārtējās Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 2019. gada 25. maijā. Nobalsot priekšlaicīgi 22., 23. un 24. maijā var jebkurā iecirknī Latvijā dažu stundu garumā katru dienu:

  • trešdien, 22. maijā: no plkst. 17:00 līdz 20:00;
  • ceturtdien, 23. maijā: no plkst. 9:00 līdz 12:00;
  • piektdien, 24. maijā: no plkst. 10:00 līdz 20:00.

Latvija šajās vēlēšanās veido vienotu vēlēšanu apgabalu. Eiropas Parlamentā no Latvijas būs jāizvēlas astoņi deputāti.

Ziņu lente
0