Vai Latvijā būs 8 miljonu vistu putnu fabrika: Ovostar saskāries ar problēmām

© pixabay.com / ulleoКурица
Курица - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SIA Gallusman ieplānotais olu un olu ražošanas projekts Ovostar Union Latvijā vēl nav saņēmis atbalstu.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Nīderlandē bāzētā kompānija Ovostar Union neatmet plānus uzbūvēt Latvijā lielāko putnu fabriku, taču projekts pagaidām nav atbalstīts. Grūtības radušās ne vien ar zemesgabala izvēli, bet arī saistībā ar to, ka kompānijai ir visnotaļ plaša struktūra un patiesos labuma guvējus nav viegli noteikt, raksta avīze Dienas Bizness.

Kompānija Ovostar Union lielākoties izvērsusi savu darbību Ukrainā, savukārt Latvijas kompānijā Gallusman, kura plāno uzbūvēt putnu fabriku, tai pieder 89%. Pārējie 11% pieder Arnim Veinbergam, SIA Gallusman valdes priekšsēdētājam, ar tiesībām pārstāvēt kompāniju atsevišķi.

Курица - Sputnik Latvija
Vistas kļūs brīvas, bet olas – dārgas: "Lido" pāriet uz "pareizajiem" ēdieniem

Sākotnēji bija plānots uzbūvēt putnu fabriku pie Valkas. Tika izvēlēts zemesgabal, taču izvietot tu tik lielu ražotni neļāva normatīvi: nepatīkama smaka no putnu aplokiem sasniegtu tuvākās apdzīvotās vietas. Tad tika izvēlēts jauns zemesgabals Valkas novadā, taču arī to iegūt savā rīcībā neizdevās. Šis meža zemesgabals pieder valstij, nevis pašvaldībai. Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, nodot valsts zemi pašvaldības īpašumā var tikai atsevišķos gadījumos, piemēram, kapu vai parka izveidošanai, bet putnu fabrika nav nedz viens, nedz otrs, paziņoja tolaik bijušais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Apspriest likuma grozījumus vienas putnu fabrikas celtniecības dēļ Zemkopības ministrija atteicās.

Pēc tam tika izskatīts putnu fabrikas celtniecības variants Tukuma novadā. Taču ar izvēlēto zemesgabalu atkal radās grūtības – tas atrodas netālu no Jaunsātu karjera – populāras pilsētnieku peldvietas.

Tad Ovostar Union pievērsa uzmanību Ogres novadam un izvēlējās zemesgabalu Madlienas pagastā.

Kā raksta Dienas Bizness, putnu fabrikas celtniecības variants Valkas novadā vairs netiek apspriests. No sarunām līdz darbiem Gallusman pārgāja tikai Tukuma un Ogres novadā. Pērnā gada decembrī Vides pārraudzības valsts birojs publicēja putnu audzētavas kompleksa SIA Gallusman ietekmes uz apkārtējo vidi novērtējumu Tukuma novada Jaunsātu pagastā, savukārt februārī – Ogres novada Madlienas pagastā.

No 30. aprīļa līdz 28. maijam Madlienas pagastā notiek lokālā plānojuma un ietekmes uz vidi novērtēšanas publiskā apspriešana, kura ir nepieciešama, lai mainītu Ogres novada teritorijas plānojumu olu un to produktu ražotnes izveidošanas vajadzībām.

Bažas par negodīgu konkurenci

Ovostar Union plāno uzbūvēt 8 miljonu vistu putnu fermu. Kompānija plāno ražot ne tikai olas, bet arī šķidros un sausos olu produktus, kuri tiek plaši izmantoti pārtikas ražošanā. Līdz 90% produkcijas aizies eksportā. Ja projekts tiks īstenots, fabrika kļūs par lielāko Latvijā.

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Dzīvnieku aizstāvji iestājas pret Lietuvas olām

Latvijas olu ražotāji pauž raizes saistībā ar projektu. Viņi uzskata, ka Ovostar Union varēs izmantot Latvijas olu pulveru un citas produkcijas ražošanas rūpnīcu tam, lai apietu Eiropas dējējvistu uzturēšanas normas, kuras netiek ievērotas Ukrainā. Latvijas kompānijas uztraucas, ka Ovostar Union ievedīs olas no Ukrainas – tur to ražošana izmaksā daudz lētāk, nekā Latvijā – ražos no tām dažādu produkciju un līmēs galaproduktam ES marķējumu. Tas rada pamatu domām par negodprātīgu konkurenci.

Taču fabrikas un tās ražoto atkritumu apjomi, kā arī bažas par negodīgu konkurenci nav vienīgie iemesli, kuri izraisījuši aizdomas. Kaut arī vispārēji pieejamā informācija par Ovostar Union finanšu stāvokli uzrāda augošu tendenci, holdinga akcionāru tīkls ir visnotaļ sadrumstalots, juridiskā adrese atrodas Nīderlandē, un Latvijā uzņēmumam, visticamāk, rastos grūtības ar patieso labuma guvēju norādīšanu. Tas var izraisīt problēmas ar finanšu plūsmas caurspīdīgumu, kurai Latvijā pēdējā laikā tiek veltīta pastiprināta uzmanība.

Ziņu lente
0