KNAB izraksta kārtējo sodu par reģionālās avīzes izdošanu krievu valodā

© pixabay / neseПресса
Пресса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sodīja kārtējo jau bijušo ierēdni par naudas piešķiršanu pašvaldības laikraksta izdošanai krievu valodā.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Bijušais Liepājas izpilddirektors Edgars Rāts sodīts par 70 eiro par pašvaldības informatīvās laikraksta sagatavošanu krievu valodā, ziņo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapa.

"Uzliekot rezolūciju par apmaksu SIA "Kurzemes vārds" izrakstītajiem rēķiniem par informatīvā izdevuma "Katram Liepājniekam" izdošanu krievu valodā, ko liedz Valsts valodas likums, amatpersona neievēroja Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu," teikts ziņojumā.

Латвийская пресса - Sputnik Latvija
Forbes atdzimšana Latvijā: varēs lasīt krieviski un latviski

KNAB noskaidroja, ka pārkāpums izdarīts 2017. gadā, un marta beigās Rāts jau samaksājis viņam uzlikto naudas sodu. Par Liepājas izpilddirektoru viņš nestrādā jau divus gadus.

KNAB regulāri soda deputātus par novadu pašvaldību avīžu izdošanu krievu valodā. Sankcijām tika pakļauti Rēzeknes novada mērs Monvīds Švarcs, Līvānu novada domes deputāti, Daugavpils novada domes, Ludzas novada pašvaldības, Rēzeknes un Aglonas novada domes deputāti.

Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Gints Kaminskis iepriekš kritizējis šādu praksi, viņš norādījis, ka daudzi cienījama vecuma cilvēki nepārvalda latviešu valodu tik labi, lai lasītu avīzes, taču tas nenozīmē, ka viņiem nav jāsaņem informācija.

"Ar to (informēšanu – red.) nodarbojas pašvaldība. Tā pieņem lēmumus, tātad deputāti to uzskata par vajadzīgu. Nevajag to apstrīdēt. Ja kāds ciems atrodas tālu no centra, iespējams, cilvēkiem nav citu informācijas avotu," – apliecināja Pašvaldību savienības vadītājs.

Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, lai arī tā ir dzimtā gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0