Latvijas premjerministra sieva ir ārpus policijas aizdomām

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки
Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policija nav saskatījusi nozieguma pazīmes premjerministra dzīvesbiedres Andas Kariņas darījumos ar nekustamā īpašuma atsvešināšanu.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Aprīļa sākumā kļuva zināms, ka opozīcijā strādājošais Saeimas deputāts Aldis Gobzems pieprasījis policijas pārbaudi premjerministra Krišjāņa Kariņa dzīvesbiedres darījumam. Runa bija par naudas atmazgāšanu un Andas Kariņas darījumu ar nekustamo īpašumu. A.Gobzems savā iesniegumā pauda aizdomas par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kā arī izvairīšanos no nodokļiem darījumā ar nekustamo īpašumu Skolas ielā 2 – ēkā, kur agrāk atradās kinoteātris Pionieris.

Policija veikusi pārbaudi un neplāno ierosināt krimināllietu pret Ministru prezidenta sievu. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava informēja, ka policija izskatījusi Gobzema iesniegumu un nolēmusi noraidīt krimināllietas ierosināšanu, jo nesaskata A.Kariņas darbībās noziedzīga darījuma pazīmes, vēsta Bb.lv.

Denacionalizācija un ārzona

Atgādināsim, ka iepriekš vēstīts: šo ēku savulaik savā īpašumā ar vairākiem denacionalizācijas procesa pārkāpumiem ieguvis Kariņa vectēvs Vilhelms Nariņš. Vēlāk viņš uzdāvināja ēku savai meitai, jeb Kariņa mātei, savukārt 90. gadu beigās topošais premjers izpirka viņai šo ēku daļās. Īpašuma pārdošana daļās ļāva apiet Rīgas domes pirmtiesības, kura varēja izpirkt kinoteātri. No pirmtiesībām varēja izvairīties arī dāvinājuma gadījumā, taču pārdošana uz visiem laikiem novilka svītru zem šī nekustamā īpašuma denacionalizācijas apstrīdēšanas.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņa 100 dienas: puse Latvijas iedzīvotāju ielikuši Ministru Kabinetam zemāko vērtējumu

2013. gadā Kariņš uzdāvināja bijušā kinoteātra "Pionieris" ēku ar saimniecības būvēm sievai. Dāvinājuma līgumā fiksēta vērtība 1,32 miljoni latu, kas eiro izteiksmē sastāda 1,878 miljonus.

2014. gada jūlijā Kariņa sieva Anda nodibināja firmu SIA "S2 Rīga", ieguldot tās pamatkapitālā šo nekustamo īpašumu. Jau pēc divām nedēļām divi Kipras ārzonas uzņēmumi Blackmerc Ltd un Maalixo Ltd izsniedza SIA "S2 Rīga" aizdevumus, kuri mērāmi miljonos eiro, nostiprinot tiem Zemesgrāmatā hipotēku attiecīgi 2,754 un 3,594 miljonu eiro apmērā.

Tā paša gada oktobrī kompāniju SIA "S2 Rīga" nopirka 2014. gada 23. maijā dibinātā kompānija SIA P.J. Assets 1. Tās īpašnieks – Latvijas pilsonis Jānis Podiņš (dzimis 1956. gadā), nezināmām personām aizņēmās 6,479 miljonus eiro, no kuriem samaksāja par Kariņu īpašuma iegādi 1,878 miljonus eiro. Drīz pēc šī darījuma Anda Kariņa bez kredīta izmantošanas iegādājās daudzstāvu īres namu Rīgas centrā, Tērbatas ielā 13 par 3,375 miljoniem eiro, vēsta Saeimas deputāts Aldis Gobzems.

2018. gadā par SIA "S2 Rīga" 99,99% akciju īpašnieku (tātad, par bijušā kinoteātra un zem tā esošās zemes) kļuva Kipras ārzonas uzņēmums Blackmerc Ltd.

Kariņš nostājies sievas pusē

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš: naudas atmazgātāji ērgļiem lido virs ES, bet Latvija palīdzēs tos apkarot

Šī shēma samulsinājusi Gobzemu un viņš vērsies pēc skaidrojuma pie Krišjāņa Kariņa. Taču premjers visas pretenzijas noraidīja. Viņš paskaidroja, ka pircējs, kurš ierosinājis viņa dzīvesbiedrei iegādāties nekustamo īpašumu, vērsies pie viņas 2014. gadā. Toreiz viņi vienojušies, ka īpašums tiks iekļauts uzņēmuma pamatkapitālā un pārdots kā formas kapitāla daļas.

Kariņa savas kapitāla daļas pārdevusi un nodokļus nomaksājusi. Viņa neesot izmantojusi nekādu ārzonas kompāniju pakalpojumus, apgalvoja Kariņš.

Ziņu lente
0