Politika

Kariņš: novadu reforma nāks par labu iedzīvotājiem

© Valsts kanceleja/ State ChancelleryПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides ministrijas publicētais administratīvi teritoriālās reformas projekts varētu mainīties, taču būtiski grozījumi nav gaidāmi.

RĪGA, 16. maijs — Sputnik. Novaru reforma nesīs iedzīvotājiem uzlabojumus, apgalvoja premjerministrs Krišjānis Kariņš intervijā LTV.

Premjers uzskata, ka iedzīvotājiem nevajadzētu ciest novadu reformas rezultātā, tās mērķis ir pilnīgi pretējs. Viņš pauda pārliecību, ka novadu reforma dos uzlabojumus iedzīvotājiem, līdz ar valsts pārvaldes modeļa maiņu.

Творческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Lielākā apspriešana Latvijas vēsturē: iedzīvotājiem pajautās par reģionālo reformu

Pagaidām cilvēki piedāvāto reformu vērtē pārvarā skeptiski, jo nevēlas pārmaiņas. Premjers aicināja padomāt par mērķi, ko iecerēts īstenot uz jaunā modeļa rēķina. Kariņš ir pārliecināts: ja cilvēkiem jautātu, vai viņi vēlas uzlabojumus, vairums atbildētu apstiprinoši.

Ministru prezidents piebilda, ka paralēli novadu reformai notiek darbs pie skolu tīkla reformas.

"Šai reformai, skolu tīklojumam ir jāsaiet kopā ar mūsu novadu reformu," teica Kariņš un piebilda, ka līdz ar skolu tīkla reformu tiks rasts finansējums pedagogu algu palielināšanai.

Kariņš piezīmēja, ka VARAM publiskotais piedāvājums ir tikai reformas pirmais uzmetums. Drīzumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas speciālisti dosies uz reģioniem un uzklausīs viedokli, bet pēc sarunām, iespējams, iesniegs koriģētu reformas modeli.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce intervijā LTV apstiprināja, ka publiskotais piedāvājums var mainīties.

"Mēs neesam iecirtīgi, neesam stūrgalvīgi, to var veidot arī citādāku. (..) Mēs, iespējams, piedāvāsim citu modeli. Bet nebūs tā, ka 119 pašvaldību vietā mūsu piedāvājums būs 117 pašvaldības. Samazinājums tāpat būs būtisks, nozīmīgs," atzīmēja ministrs.

Latvijā šobrīd ir 119 pašvaldības, savukārt 59 no tām neatbilst likumā "Par pašvaldībām" noteiktajām prasībām. Kaut arī pašvaldības savā starpā ļoti atšķiras, to funkcijas ir vienādas, līdz ar to nevienlīdzība pašvaldību starpā turpina pieaugt. Reformas mērķis ir atrisināt šo problēmu.

Līdz 2021. gadam Latvijā pašvaldību skaitu plānots samazināt līdz 35 pašvaldībām, un pašvaldības plānots veidot ap reģionālās nozīmes attīstības centriem. Beidzamais pašvaldību skaits var mainīties atkarībā no apspriešanas rezultātiem. 14. maijā apstiprinātajā VARAM ziņojumā nostiprināti reformas mērķi – valsts attīstības un iedzīvotāju labklājības veicināšana. Turklāt, iestāde apņemas izanalizēt iepriekšējās 2009. gada teritoriālās reformas sekas. Konsultācijas ar pašvaldībām turpināsies līdz 2019.gadam.

Ziņu lente
0