ASV atļāva Latvijai atņemt naudu aizdomīgiem nerezidentiem

© REUTERS/Ints KalninsЗдание банка ABLV
Здание банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ABLV Bank klientu pārbaudes metodoloģiju atbalstīja ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas struktūra (FinCEN): ja tiks konstatēti aizdomīgi darījumi, nauda vai klienti, naudas līdzekļi šādu kontu īpašniekiem izmaksāti netiks.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvji apmeklēja ASV, kur atskaitījās par ABLV Bank pašlikvidācijas gaitu, raksta avīze Dienas Bizness.

Tiek ziņots, ka Latvijas delegācija apsprieda ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas struktūras (FinCEN) pārstāvjiem situāciju Latvijas finanšu sektorā kopumā un, tostarp, ABLV Bank likvidāciju, tika apspriesta arī bankas klientu pārbaudes metodoloģija.

"Esam guvuši pārliecību, ka nav būtisku šķēršļu un tagad varam virzīties tālāk ABLV Bank pašlikvidācijas procesā atbilstoši FKTK padomes saskaņotajam modelim. No kolēģiem iebildes nav saņemtas, un mūsu sarunas bija ļoti konstruktīvas," paziņoja FKTK vadītājs Pēteris Putniņš.

Atgādināsim, ka metodoloģiju izstrādāja starptautiskā auditoru kompānija Ernst & Young un saskaņoja ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu (Kontroles dienestu).

"Šajā procesā FKTK kā banku uzraugu saskaņā ar mūsu likuma garu vadīja divi motīvi – Bankas noguldītāju interešu aizsardzība, nodrošinot viņu līdzekļu izmaksu, un, protams, aizdomīgas naudas kontrole un ziņošana attiecīgajām iestādēm, ja kas tāds tiek konstatēts. Šīm abām lietām jābūt līdzsvarā," paziņoja uzreiz pēc metodoloģijas apstiprināšanas Pēteris Putniņš.

Диаграммы на экране компьютера - Sputnik Latvija
Noguldītāju daļa no NVS valstīm Latvijas bankās samazinājusies līdz 5%

Tika ziņots, ka, ieviešot pārbaudes metodoloģiju, ABLV Bank atradīsies FKTK pilnvaroto personu grupa, lai pārliecinātos, ka tās piemērošana atbilst apstiprinātajiem principiem.

Turpmāk regulāri tiks sagatavoti izmaksu saraksti kreditoriem, kuri jau ir izgājuši pārbaudi. Šī procesa gaitā FKTK īstenos monitoringu.

Iepriekš Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa paziņoja, ka gadījumā, ja, veicot ABLV Bank pārbaudi, tiks konstatēti aizdomīgi darījumi, nauda vai klienti, naudas līdzekļi šādu kontu īpašniekiem izmaksāti netiks.

2018. gada februārī ASV Finanšu ministrija apsūdzēja ABLV Bank — otru lielāko banku Latvijā, lielāko neatkarīgo privātbanku valstī, par naudas atmazgāšanu, par transakcijām ar Ziemeļkoreju, un ierēdņu uzpirkšanu.

Евро - Sputnik Latvija
Bankas atbrīvojušās no nerezidentiem un ķersies pie latviešu kreditēšanas

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tā likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

2018. gada 12. jūnijā FKTK atļāva ABLV Bank veikt kontrolētu pašlikvidācijas procesu. 2020. gadā banka plāno veikt atlīdzinājumu 95% prasību, līdz 2023. gadam – pabeigt likvidāciju.

Privātpersonu noguldījumi līdz 100 tūkstošiem eiro jau tiek izmaksāti, bet lielāku – un juridisko personu noguldījumiem – tiks veikta pārbaude atbilstoši 6. martā apstiprinātajai metodoloģijai.

Ziņu lente
0