Savvaļas zosis izputina Latvijas zemniekus: zaudējumi – simtiem eiro uz hektāru

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasГусиный заказник в Костромской области
Гусиный заказник в Костромской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Portālā Manabalss.lv izveidota iniciatīva, lai atļautu savvaļas zosu medības pavasarī.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Lauksaimniecības zemju īpašnieki Latvijā sūdzas par savvaļas zosīm, vēsta Rus.lsm.lv.

Pavasarī zosis šķērso Latviju, atgriežoties no Rietumeiropas. Tās lido uz ligzdošanos ziemeļos. Visbiežāk – uz Arktiku.

Южнополярный поморник - Sputnik Latvija
Antarktīdas pētniekus no Latvijas aplaupīja putni

Saskaņā ar pastāvošo tā dēvētā "zaļā viļņa" hipotēzi, arktiskās zosu sugas dodas uz ligzdošanu, un pārlidojuma laikā veic nelielas pieturas pieejamās barības iegūšanai. Tieši šāds "zaļais vilnis" šogad uzglūnēja Latvijas zemniekiem.

Pēc zemnieku sacītā, šogad ir īpaši daudz putnu. Tie sēžās uz laukiem, noknābā ziemājus un jaunos dzinumus, nodarot zaudējumus, kurš mērāms simtos eiro uz hektāru.

Zemnieki stāsta, ka ziemājus zosis noēd zibens ātrumā. Tūkstošiem zosu nolaižas uz lauka un praktiski nedēļas laikā iznīcina ražu.

Laura Jaudzema, kas kopā ar vīru nodarbojas ar lauksaimniecību Rēzeknes novadā, pastāstīja, ka zosu uzlidojuma radītie zaudējumi viņu laukiem var novērtēt 260 eiro apmērā uz katru iesēto lauku hektāru. Jo šajā summā ietilpst ne vien paši zaudētie dzinumi, bet arī minerālvielu, tehnikas apkalpošanas izmaksas un darbinieku alga.

Kompensāciju par šiem zaudējumiem izcīnīt ir ļoti grūti. No kompensācijas prasības iesniegšanas brīža līdz ierēdņa atbraukšanai, kurš novērtē zaudējumu, paiet mēnesis vai pat vairāk, kad jau ir ļoti grūti pateikt, kā viss bijis zosu uzlidojuma brīdī.

Zemnieku Saeimas lauksaimniecības politikas eksperts Mārtiņš Trons apstiprināja, ka zosu problēma pastāv un ir ļoti aktuāla.

Darbi laukos - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki: Latvijā nāksies atkārtoti iesēt 20% ziemāju

Zosis laukos noēd pupiņas, zirņus, kviešus un citus ziemāju kultūras, nedz plaukšķenes, nedz putnubiedēkļi tās neaptur, ja tās arī aizlido, tad pēc tam vienalga nolaižas uz kaimiņu laukiem. Pēc Trona domām, efektīvi nobiedēt putnus var vienīgi ar ieroci.

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv parādījusies petīcija ar prasību atļaut zosu medības pavasarī. Iniciatīvas tekstā norādīts, ka zosu medības pavasarī ir atļautas daudzās Eiropas Savienības valstīs. Turklāt, tur tiek norādīts, ka zosu populāciju tas neietekmē, toties fermeri necietīs zaudējumus.

Bet, kā skaidro Zemkopības ministrijas Mežu departamenta direktors Arvīds Ozols, nošaušana nav vienīgā izeja.

Ziņu lente
0