Pārmeklēja un konfiscēja 700 tūkstošus eiro: VID noķēris reisa Maskava-Rīga pasažierus

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs cilvēki – Krievijas un Lietuvas pilsoņi – mēģinājuši ievest Latvijā vairāk nekā 700 tūkstošus eiro, nedeklarējot līdzekļus.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienestu nodokļu un muitas policijas pārvalde ierosinājusi trīs krimināllietas par 703 tūkstošu eiro nepatiesu deklarēšanu un noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu iespējamu legalizāciju lielos apmēros. Nauda tika atrasta pie trim avioreisu Maskava-Rīga pasažieriem, vēstīts VID lapā Facebook.

Aprīlī un maijā starptautiskajā lidostā Rīga, ņemot vērā saņemto operatīvo informāciju, veikta reisu Maskava- Rīga trīs pasažieru muitas kontrole jautājumā par iespējamu nepatiesi deklarētas skaidras naudas ievešanu ES muitas teritorijā ar tās legalizācijas mērķi.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāja nopirka mašīnu Lietuvā par skaidru naudu un saņēma 3000 eiro sodu

Muitas kinologs ar dienesta suni pārbaudē atrada Krievijas pilsones rokas bagāžā skaidru naudu 243 tūkst. ASV dolāru un 36 tūkst EUR apmērā, Lietuvas pilsoņa rokas bagāžā – skaidru naudu 300 tūkst. eiro apmērā un Krievijas pilsoņa rokas bagāžā skaidru naudu 150 tūkst. eiro apmērā.

Sakarā ar skaidras naudas ievešanas faktu ierosinātas trīs krimināllietas. Izmeklēšanas interesēs detalizēta informācija netiek sniegta.

Atgādināsim, ka nepieciešams deklarēt naudas līdzekļus, ievedot vai izvedot no Latvijas skaidro naudu 10 tūkst. eiro apmērā un vairāk. Patlaban šī prasība attiecas tikai uz ārējām robežām, taču pēc izmaiņu ieviešanas, skaidro naudu vajadzēs deklarēt arī šķērsojot Latvijas robežas ar ES valstīm. Atbilstošos grozījumus 8. maijā apstiprināja Saeimas budžeta un finanšu komisija.

Likuma grozījumi paredz, ka fiziskai personai, kam, šķērsojot valsts robežu, ir skaidra nauda 10 tūkstošu eiro un vairāk apmērā, pēc amatpersonas prasības jāaizpilda deklarācija, ar savu parakstu apstiprinot tajā sniegtās informācijas patiesumu. No likumprojekta teksta izriet, ka deklarācijā jānorāda skaidras naudas summa, ziņas par līdzekļu īpašnieku, par domājamo naudas saņēmēju, izcelsmes avotu, izmantošanas mērķi un informācija par transportēšanu – veids un maršruts.

Евро - Sputnik Latvija
Latvija – čempione cīņā ar skaidru naudu

Ja deklarācijā sniegtā informācija ir nepilnīga vai nepatiesa, tas nozīmēs, ka fiziska persona nav izpildījusi pienākumu deklarēt skaidras naudas līdzekļus un līdzekļi nav deklarēti. Tādā gadījumā kompetenta iestāde var piespriest sodu 20% apmērā no deklarējamās summas.

Ja nauda saistīta ar atmazgāšanu un terorisma finansēšanu vai ir pamatotas aizdomas par tādiem sakariem, līdzekļus iespējams aizturēt neatkarīgi no to summas. Ja aizdomas apstiprināsies, skaidrās naudas līdzekļi tiks konfiscēti.

Ziņu lente
0