Vēsturiskais mantojums: kas Latvijā ieinteresējis Jaunzēlandes strēlnieku

© REUTERS / STRINGERЭвакуация пострадавшего от стрельбы в мечети в Новой Зеландии
Эвакуация пострадавшего от стрельбы в мечети в Новой Зеландии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noskaidrojies, kādās viesnīcās Latvijā pērnā gada decembrī apmeties terorists Brentons Tarants un kādi, iespējams, bijuši viņa vizītes iemesli.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Valsts drošības dienests turpina izmeklēšanu par terorista Brentona Taranta darbībām Latvijas teritorijā. Noskaidrojies, ko viņš apmeklējis 2018. gada decembrī, raksta Skaties.lv.

15. martā Austrālijas pilsonis Brentons Tarants atklāja uguni divās mošejās Kraistčērčas pilsētā Jaunzēlandē. Teroraktā dzīvības zaudēja 51 cilvēks. Uzbrukumu Tarants translēja Facebook.

Divas dienas pirms asiņainā terorakta Jaunzēlandes strēlnieks savā lapā publicēja video ierakstu no Latvijas Dziesmu svētkiem, kurā koris izpilda "Līgo dziesmu". Ierakstu Tarants komentēja ar vārdiem "To viņi grib iznīcināt!"

Drīz vien noskaidrojās, ka terorists īpaši interesējies par Baltijas valstīm. 2018. gada decembrī viņš apciemojis Latviju un Igauniju.

"Šobrīd līdz galam nav skaidrs, tā primārā informācija varētu būt tā, ka viņš bija pastiprināti interesējies par militāro vēsturi, Latvija ir gana laba vieta militārās vēstures interesentiem, ņemot vērā mūsu vēsturisko mantojumu," paskaidroja Valsts Drošības dienesta priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus.

Terorista ceļojumi tiek izmeklēti vairākās valstīs – atbildīgās iestādes pēta, kā terorists ceļojis pa Eiropu un ko darījis.

"Mums ir saraksts, kur šis te cilvēks bija apmeties Latvijas teritorijā, mēs šo informāciju pārbaudām un dalīsimies ar partneru dienestiem, lai mēs iegūtu pilnu informāciju par to," atklāja Cinkus.

За радикалов с Украины пришлось краснеть даже латышским националистам - Sputnik Latvija
Viss ļaunums ir tīmeklī: VVD nav atradusi Latvijā vērā ņemamas radikālās organizācijas

Starp vietām, ko Brentons Tarants apmeklējis Latvijā, ir Saldus, tur viņš nakšņojis vietējā viesnīcā Demians.

"Es pats nebiju tajā laikā Latvijā, bet Saldū, arī mūsu viesnīcā ir bijuši Valsts drošības dienesta darbinieki, apkopojuši informāciju, iztaujājuši darbiniekus. Tas arī ir viss, kas man ir zināms par šo lietu," pastāstīja viesnīcas  īpašnieks Aldis Vanadziņš.

Patlaban zināms, ka Brentons Tarants radikalizējies internetā. Tur viņš publicējis arī savu manifestu ar baltās rases pārākuma idejām un aicinājumiem uz vardarbību. Patlaban Tarants atrodas cietumā Jaunzēlandē. Tiesnesis lūdzis veikt uzbrucēja psihiskās veselības pārbaudi. Nākamā tiesas sēde plānota jūnijā.

Ar ko slavena Saldus

Saldū jau divas reizes ievēroti lieli svastikas formas rotājumi.

Pirmais incidents notika 2017. gada nogalē. Toreiz vietējie iedzīvotāji pauda sašutumu, taču pašvaldība viņus "nomierināja": tā neesot svastika, bet gan latviešu nacionālais simbols "ugunskrusts".

Savukārt šoziem kāds pirms svētkiem "izrotāja" ar lielu svastiku garāžas.

Ziņu lente
0