Neļausim izkropļot vēsturi: KF vēstnieks apsveica Latvijas iedzīvotājus Uzvaras svētkos

© Sputnik / Sergey MelkonovЦеремония возложения венков и цветов к памятнику Освободителям Риги в Пардаугаве, 22 февраля 2019 года
Церемония возложения венков и цветов к памятнику Освободителям Риги в Пардаугаве, 22 февраля 2019 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs apsveica Uzvaras dienā veterānus un visus Latvijas iedzīvotājus. Šodien vēstniecības pārstāvji tradicionāli nolika ziedus pie Uzvaras pieminekļa.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs apsveica Uzvaras dienā veterānus un visus Latvijas iedzīvotājus. Viņš aicināja paturēt prātā pagātnes mācību un nepieļaut vēstures izkropļošanu.

"Gribu apsveikt jūs ar Lielās Uzvaras pār fašismu 74. gadadienu. Tie ir īpaši svētki ne tikai Krievijas iedzīvotājiem, bet arī miljoniem mūsu tautiešu ārzemēs. Karš pieprasīja milzīgus upurus no visām Padomju Savienības republikām, tas ienāca ikvienās mājās. Tās ir bēdas ne tikai atsevišķām ģimenēm, tas ir kopīgas sāpes un atmiņas visiem, kas, pateicoties mūsu vectēvu un tēvu varoņdarbam, var dzīvot brīvībā un pasaulē bez kara. Padomju tauta pašaizliedzīgi cīnījās par savu Dzimteni un nākamo paaudžu nākotni," teica vēstnieks savā uzrunā, kas publicēta diplomātiskās misijas lapā Facebook.

Lukjanovs uzvēra, ka šodien visu kopīgais pienākums ir saglabāt atmiņā pagātnes mācību, neļaut izkropļot vēsturi un darīt visu iespējamo, lai nepieļautu baismīgo notikumu atkārtošanos.

"Mēs uz mūžīgiem laikiem paturēsim prātā miljoniem karavīru un mierīgo iedzīvotāju varoņdarbu, kuri ziedoja dzīvības cīņā par brīvību. Paldies viņiem par to, ka šodien mēs varam dzīvot mierā. Apsveicu Uzvaras svētkos!" teica vēstnieks.

 Uzvaras dienas svētki Latvijas pilsētās

Nacisma sakāves 74. gadadienai veltītie galvenie pasākumi Rīgā notiks Uzvaras parkā.

Pasākumi sākās pl. 10 no rīta ar ziedu nolikšanu. Tajā piedalījās politiķi, sabiedrisko organizāciju pārstāvji, ārvalstu vēstnieki un pārstāvji. Ceremonijā piedalījās atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs un vicemērs Vadims Baraņņiks. Plānots, ka pēcpusdienā Ušakovs uzrunās svētku viesus.

Tāpat šodien Uzvaras parkā norit svētku koncerts, kurā piedalīsies vairāk nekā 300 mākslinieki no Latvijas un citām valstīm.

Акция Бессмертный полк в Риге - Sputnik Latvija
Atliek tikai galvaskausus ar lineālu mērīt: Latvijas krievi 9. maiju neatdos

Pl. 19.00 klātsesošie godinās Lielā Tēvijas kara upuru piemiņu ar klusuma minūti.

Svētku vakaru pl. 22:45 noslēgts tradicionālais salūts.

Tāpat šodien notiks gājiens "Nemirstīgais pulks" – tas turpināsies līdz pl. 18.00 maršrutā Aleksandra Grīna bulv. – Slokas iela – Uzvaras parks.

Nacistiskās Vācijas sakāves Otrajā Pasaules karā gadadienai veltīti svētku pasākumi organizēti arī Daugavpilī un Rēzeknē. Biedrība PRO LAKCA vadīs gājienu no Festivāla parka līdz Atbrīvotāju memoriālam Rēzeknē (piemineklis "Aļoša"), kur notiks atklāta sapulce. Pasākums notiks no 17.00 līdz 19.00. Plānots, ka tajā piedalīsies līdz 300 cilvēki.

Rēzeknes pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs paziņoja, ka no 19.00 līdz 21.00 notiks biedrības PRO LAKCA pieteiktais koncerts, pl. 21.15 – svētku salūts. Plānots, ka pasākumā piedalīsies līdz 350 cilvēki.

Pasākumus Daugavpilī organizē Antihitleriskās koalīcijas karavīru Daugavpils biedrība. Pl. 10.00 Slavas skvērā sākās gājiens uz Dubrovina parku, kur pl. 12.00 sāksies mītiņš. No pl. 19.00 līdz 22.00 Vienības laukumā notiks koncerts.

Ziņu lente
0