Satricinājums viņus nebiedē: Latvijas amatpersonu ienākumi turpinās pieaugt

© Sputnik / Sergey MelkonovПортфель с бюджетом Латвии на 2019 год
Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ierēdņiem vienlīdz izdevīgi būs gan hiperinflācija, gan neadekvāti augsts vidējās algas pieaugums.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Saskaņā ar Valsts kancelejas publicētajiem datiem, amatpersonu algām 2020. gadā jāpalielinās par aptuveni 5,5%, vēsta Mixnews.lv.

Vairāk nekā pārējiem paveiksies amatpersonām, kuras strādā Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestā. Viņu algas būs visaugstākās.

Митинг Фронта народной власти на Закюсале - Sputnik Latvija
Tukši solījumi "tautai": Latvijā nav naudas, nav darba, nav patiesības

Maksimālais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas amatpersonas atalgojums noteikts 9 799 eiro apmērā, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā – 5 739 eiro, savukārt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta amatpersonām alga sastādīs 8 017 eiro.

Pat prezidents un ministri saņems mazāk. Plānots, ka prezidenta alga sastādīs 4 814 eiro, ministru alga – 4 570 eiro, parlamenta sekretāru alga – 3 545 eiro.

Tautas kalpu labklājībai

Tiek atzīmēts, ka, sākot ar nākamgadu, amatpersonu algas tiks aprēķinātas pēc jaunas formulas. Iepriekš vidējai algai Latvijā, kuru aprēķināja Centrālā statistikas pārvalde, tika piemērots attiecīgs koeficients, piemēram, premjerministram – 4,93, ministram – 4,68, Saeimas deputātam – 3,2, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam – 3,32.

Евро - Sputnik Latvija
"Mums vajag vairāk": Bondars pastāstīja kā Latvijas budžetu plēš daļās

Sākot ar 2020. gadu ierēdņu algas tiks saistītas ar inflāciju valstī. Par to parūpējās Saeimā, pieņemot attiecīgus likuma grozījumus par valsts amatpersonu atalgojumu.

Šie grozījumi pasargās ierēdņu algas no ekonomiskiem satricinājumiem Latvijā. Gan neadekvāti augsts vidējās algas pieaugums, gan hiperinflācija – viss amatpersonām nāks par labu. Viņu algas jebkurā gadījumā tikai palielināsies.

Ierēdņu pamatalgas nākamgad sastādīs 976,47 eiro. Ierēdņi, kuri strādā elektronisko sakaru un enerģētikas nozarē, saņems vidēji 1 416,99 eiro, finanšu un apdrošināšanas sektorā – 1 979,59 eiro.

Iepriekš ziņots, ka 2018. gadā Saeimas deputātu algas palielinājušās par vairāk nekā 130 eiro, ministru algas pieaugušas par gandrīz 200 eiro, savukārt prezidenta alga – par 560 eiro.

Latvijas premjerministrs saņēma algu 4 234,87 eiro apmērā, Saeimas vicepremjers – 4 020,12. Ministri saņēma 4 020,12 eiro.

Nerādīt algu

2017. gadā Latvijas Saeima pieņēma Valsts pārvaldes kārtības likuma grozījumus, izslēdzot normu par ikmēneša amatpersonu algu publicēšanu.

Заброшенная больница в Межапарке, Латвия - Sputnik Latvija
Latvija ir sekmīgi pataisīta par Sjerraleoni

Šādu lēmumu skaidroja ar to, ka atbildīgās komisijas deputāti, izpētot citu Eiropas valstu pieredzi, nonāca pie secinājuma, ka nekur informācijas par darbinieku algām nav tika plaši pieejama, kā tas ir Latvijā. Lielākoties valstis publicē šādu informāciju bez vārdiem un uzvārdiem, savukārt informācija par konkrētiem darbiniekiem tiek sniegta pēc pieprasījuma.

Tad tika piedāvāts publicēt ierēdņu algas reizi gadā un sniegt visiem gribētājiem ziņas par valsts iestāžu darbinieku algām pēc pieprasījuma, iesniedzot iesniegumu attiecīgai iestādei.

Ziņu lente
0