"Terapiju nedrīkst pārtraukt": vēža pacienti pieprasa atgriezt Rigvir

© Foto : rigvir.comЛекарство Rigvir
Лекарство Rigvir - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pacienti norāda, ka viņiem un viņu paziņām no Krievijas, ASV un Ukrainas Rigvir ir palīdzējis, un viņi lūdz atjaunot tā izplatīšanu, "neraugoties uz matemātiku"; ministrijas nostāja ir nelokāma.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Veselības ministrija saņēmusi onkoloģijas pacientu iesniegumu ar lūgumu atgriezt apritē Rigvir šķīdinājumu, raksta skaties.lv.

Marta beigās Zāļu valsts aģentūra pārtrauca Rigvir apriti, kad laboratorijas pārbaude Lielbritānijā noskaidroja, ka četras zāļu sērijas neatbilda standartiem – to sastāvā bija mazāk aktīvās vielas, nekā ražotājs norādījis reģistrācijas brīdī.

Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Rigvir nāksies atmaksāt valstij visas kompensācijas

Iepriekš mediķi vairākkārt apšaubīja šī šķīdinājuma efektivitāti, taču medikaments palika kompensējamo zāļu sarakstā pacientiem ar ļaundabīgu ādas melanomu.

Lēmums apturēt Rigvir izplatīšanu neapmierina 37 vēža pacientus, kuri parakstījuši iesniegumu un 2. maijā iesniedza to Veselības ministrijai. Viņi uzskata, ka šāds pasākums ierobežo viņu tiesības uz atveseļošanos.

"Ir jautājums, vai ministrijai pacients ir vissvarīgākais, vai arī kaut kas cits. (…) Mūs interesē tas cilvēks, šajā gadījumā slimnieks, un tas ir mūsu ģimenes loceklis. Un ģimenes loceklim terapija ir jāturpina, jo pārtraukumi onkoloģijas pacientam zāļu lietošanā ir zem katras kritikas un to nedrīkst pieļaut.

Ir nepieciešamas regulāras šīs zāļu devas un nodarboties ar matemātiku, cik vīrusu tur tajā visā ir iekšā, tas mūs neinteresē," paziņoja iniciatīvas autori Annija un Rolands Grosi.

"Mūsu reāli ir stipri vairāk un visā pasaulē. Man ir paziņas Amerikā, Čečenijā, Krievijā, Ukrainā visur kur, un viņi arī ir šokā, jo viņi ar šo preparātu tika piecelti no nāves gultas, un viņi nezina, kā rīkoties tālāk," saka paciente Zane Cinglere-Kraukle.

Veselības ministrijas nostāja ir nelokāma: Rigvir izplatīšanas aizliegumu Zāļu valsts aģentūra varēs atcelt vienīgi tad, kad šķīdinājuma ražotājs likvidēs konstatētos trūkumus.

Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē - Sputnik Latvija
Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē

"Zālēm ir jābūt drošām un pacientiem ir jābūt drošiem, ka tās zāles, ko viņi lieto, atbilst visām kvalitātes prasībām. Šie testi un analīzes parādīja to, ka zālēs ir mazāks vīrusa daudzums kā tas, ko pats ražotājs bija definējis, iesniedzot un reģistrējot šo medikamentu," paskaidroja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Pēc tam, kad izveidojās skandāls, Nacionālais veselības dienests izsvītroja Rigvir no kompensējamo zāļu saraksta. Tagad to reģistrējušajam uzņēmumam SIA "Latima" jākompensē valsts dotācijas.

Ziņu lente
0