"Ar modernu ekipējumu un mūsdienīgu bruņojumu": Vējonis par Latvijas armiju

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienā prezidents Raimonds Vējonis vērsa uzmanību uz Latvijas armijas panākumiem.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Sestdien, 4. maijā, Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienā, Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzstājās ar runu Jēkabpilī militārās parādes laikā, vēsta Bb.lv.

Vējonis īpaši atzīmēja, ka 2019. gadā Latvijas armijai apritēja simts gadu, un ka tā var lepoties ar modernu ekipējumu un mūsdienīgu bruņojumu.

Tomēr nevienam nav noslēpums, ka Latvijas Aizsardzības ministrija pastāvīgi iepērk militāro tehniku un bruņojumu no citām valstīm. Dažreiz ieroči, kas Latvijas budžetam izmaksā daudzus miljonus, izrādās norakstīti.

Sausās uzturdevas ieroču vietā

2019. gada janvārī Iepirkumu uzraudzības birojs nav ļāvis Latvijas Aizsardzības ministrijai noslēgt līgumu 200 miljonu eiro vērtībā par bruņumašīnu iegādi ar Somijas kompāniju Oy Sisu Auto Ab.

Pēc tam Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks paziņoja, ka bruņutehniku meklēs starpvalstu līmenī. Pabriks stāstīja, ka parakstījis vēstuli virknei Latvijas sabiedroto valstu, lai savāktu informāciju par iespējamo sadarbību attiecīgai bruņutehnikas iegādei.

Разрушенное в результате натовской бомбардировки здание Союзного полицейского управления в Белграде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Labs biznesa projekts: 15 gadu laikā NATO izsūknējusi no Latvijas 5 miljardus eiro

Kaut gan bijušais republikas aizsardzības ministrs, Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis uzsvēra, ka saskata Latvijā potenciālu militārās industrijas attīstībai. Viņaprāt, iespējams sākt ar pārtikas ražošanu karavīriem. Turklāt, pēc politikas domām, viens no militārās industrijas attīstības virzieniem Latvijā varētu būt augsto tehnoloģiju un bezpilota lidaparātu attīstīšana.

Ventspils mērs Aivars Lembergs intervijā radio Baltkom arī piekrita tam, ka Latvijai ir jāattīsta sava militārā industrija. Tiesa, sauso uzturdevu ražošanu Lembergs piedāvāja atstāt ASV ziņā.

Lembergs atzīmēja, ka Latvijai ir jātiecas iekļūt oficiālo militārās tehnikas NATO piegādātāju sarakstā. Turklāt tā, lai ieņemtu Somijas un Izraēlas vietu, kas piegādā militāro tehniku tagad.

Pēc Lemberga domām Latvija varētu izvērst nopietnākas ražotnes. Tikai NATO neuzskata par nepieciešamu uzturēt industriju valstī tā, kā to savulaik darījis PSRS. Kā arī, visticamāk, negrasās ielaist Latviju savā biznesa aliansē, sūrojās Lembergs.

Ziņu lente
0