Latvija atbalsta Polijas vēlmi palielināt ASV militāro klātbūtni valstī

© Sputnik / Sergey MelkonovЦеремония смены американского контингента
Церемония смены американского контингента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzskata, ka ASV militārās klātbūtnes paplašinašanās Polijā nostiprinās reģiona drošību.

RĪGA, 1. maijs – Sputnik. Latvija atbalsta Polijas vēlmi palielināt ASV militāro klātbūtni valstī, paziņoja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pēc tikšanās ar Polijas ārlietu ministru Jaceku Čaputoviču Varšavā.

Politiķis uzsvēra, ka ASV militārās klātbūtnes paplašinašana nostiprināšot situāciju drošības jomā reģionā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Larvors ir pārliecināts: ASV karavīru skaita palielināšana Polijā pārkāpj Krievijas un NATO Pamatakta noteikumus.

"Šajā gadījumā runa ir par Krievijas un NATO Pamata akta svarīga noteikuma graušanu – saskaņā ar to NATO jauno locekļu teritorijā netiek organizēta būtisku militāro spēku pastāvīga dislokācija," atgādināja ministrs preses konferencē pēc tikšanās ar Kaboverdes ārlietu ministru Luišu Felipi Tavarešu.

Pirmdien Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks valsts televīzijas ēterā atklāja, ka lēmums par valstī dislocēto amerikāņu karavīru skaita palielināšanu ir pieņemts un puses saskaņo detaļas. Politiķis pauda cerību, ka pārrunas sekmīgi noslēgsies 2019.gadā. Tiesa, vēlāk Pentaogona preses dienests aģentūrai RIA Novosti paziņoja, ka ASV un Polija turpina konsultācijas jautājumā par amerikāņu militāro klātbūtni republikā un galīgā vienošanās vēl nav noslēgta.

Подписание Польшей контракта на поставку американских систем ПВО Patriot - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ar pašnāvniecisku baudu: Polija padara sevi par iespējamo cīņas lauku

Jau vairākus gadus Polija līdz ar Latviju, Igauniju un Lietuvu pozicionē sevi kā valstis, kas, ņemot vērā Krievijas robežu tuvumu, var kļūt par karadarbības teātri konfliktā starp Austrumiem un Rietumiem. Baltijas valstis jau dislocējušas savās teritorijās NATO starptautiskos bataljonus un pieprasa militārās klātbūtnes paplašināšanos reģionā. Nesen Polija ieteica ASV dislocēt tanku divīziju un apņēmās segt izdevumus – aptuveni 1,5-2 miljardus dolāru. Ierosinājums iesniegts ārpus NATO divpusējā kārtībā. Polijas prezidents Andžejs Duda pat ieteica nosaukt pastāvīgo armijas bāzi par Fort Trump ("Trampa forts").

Patlaban Polijas teritorijā dislocēti aptuveni 4,5 tūkstoši ASV armijas karavīru tanku brigādes un daudznacionālās bataljona grupas ietvaros.

Krievija ļoti negatīvi vērtē ASV armijas bāzes izvietošanu Polijā. Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas loceklis Francis Klincēvičs uzsvēra: ja Polijā tiks izveidota ASV armijas bāze, Krievija koriģēs savu aizsardzības līdzekļu mērķus jaunā apdraudējuma lokalizācijai.

В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija
Vēstnieks atklāja, kā rīkosies Krievija, ja Polijā parādīsies "Trampa forts"

Iepriekš Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu atgādināja, ka NATO turpina paplašināt militāro kontingentu pie Krievijas robežām un palielina mācību skaitu. Neapšaubāmi, tas rada bažas.

"Turpinās NATO kontingentu paplašināšana ārpus reģionālajām valstīm Austrumeiropā. Kopš 2014. gada to skaits palielinājies no 2 līdz 15 tūkstošiem karavīru," — informēja ministrs.

Viņš vērtēja, ka "pastāvīgi aug alianses karaspēku sagatavošanas pasākumu intensitāte". "Kopš gada sākuma organizētas jau vairāk nekā 100 mācības, kurās piedalījušies līdz 80 tūkstoši karavīru. Pie tam personālsastāva skaits, kas ik gadus tiek iesaistīts mācību sērijā, piecu gadu laikā pieaudz 10 reizes, kaujas aviācijas skaits — no 11 vienībām līdz 101," — norādīja Šoigu.

Situācijā, kas izveidojusies rietumu stratēģiskajā virzienā, Krievija ir spiesta nepārtraukti pilnveidot bruņoto spēku sastāvu un dislokācijas sistēmas. Šiem mērķiem kopš 2016. gada izveidotas vairāk nekā 70 vienības un armijas daļas, tostarp divas divīzijas un trīs brigādes, atgādināja ministrs.

Ziņu lente
0