Par tautas tiesībām: LRA pieprasa referendumus pirms novadu apvienošanas

CC BY 2.0 / John Lord / St Cuthbert's ChurchВитраж с картой Латвии
Витраж с картой Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Administratīvi teritoriālās reformas gaitā Latvijas pašvaldības tiks apvienotas bez konsultācijām ar iedzīvotājiem.

RĪGA, 1. maijs — Sputnik. "Latvijas reģionu apvienība" (LRA) publicējusi portālā Manabalss.lv petīciju ar prasību organizēt juridiski saistošus referendumus pašvaldībās pirms jebkādu lēmumu pieņemšanas par novadu piespiedu apvienošanu.

10. aprīlī Vides aizsardzības un reģionalās attīstības ministrija (VARAM) iepazīstināja ar administratīvi teritoriālās reformas projektu, kas paredz pašvaldību skaita būtisku samazināšanu. Pēc reformas pašvaldību skaits saruks no 119 līdz 35.

LRA uzskata, ka valdības piedāvātā reforma izstrādāta bez konsultācijām ar Latvijas iedzīvotājiem un neņem vērā ne iedzīvotāju viedokli, ne viņu ikdienas pārvietošanās maršrutus. Valdība nav noskaidrojusi, kādus pakalpojumus sniedz pašvaldības un kāda ir to kvalitāte, tātad nav izskanējis neviens arguments par to, kādi pakalpojumi kļūs pieejamāki, lētāki, ātrāki, kvalitatīvāki un citos aspektos izdevīgāki iedzīvotājiem pēc reformas.

Страницы учебника, по которому учатся дети в школе в Латвии - Sputnik Latvija
Politika
VARAM aizliedza Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju par reformu

"Eiropas Vietējo pašvaldību hartas 5.pants prasa vietējās varas teritoriju robežu izmaiņas saskaņot ar iedzīvotājiem, īpaši norādot, ka tas darāms, ja vien iespējams, ar referendumu palīdzību," atgādināja petīcijas autori.

LRA vēlas panākt, lai valdība izstrādātu, bet Saeima – pieņemtu normatīvo aktu, kas paredzētu referendumus vietējās pašvaldībās pirms jebkādiem lēmumiem par novadu piespiedu apvienošanu.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Ikšķiles novada dome, ko plānots pievienot Ogres novadam, iecerējusi organizēt iedzīvotāju aptauju par to, vai viņi vēlas saglabāt novada patstāvību. Šo lēmumu asi kritizēja vides ministrs Juris Pūce.

Творческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Intervija
Mazpilsētu pagrimums vai izlīdzināšana: ko Latvijai atnesīs reģionālā reforma

VARAM ieskatā, neviens likums neļauj pašvaldībai organizēt aptauju, kura forma atgādina dalību visas tautas referendumā vai vēlēšanās un saistoša lēmuma pieņemšanu. Jautājums aptaujā "Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?", pēc ministrijas domām, rada "maldinošu iespaidu, ka iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par administratīvi teritoriālo reformu".

Taču novada dome tomēr pieņēmusi lēmumu organizēt aptauju iedzīvotāju vidū.

Iepriekš Pūce pieļāva, ka administratīvi teritoriālās reformas ietvaros daļu pašvaldību nāksies apvienot piespiedu kārtā.

Ziņu lente
0