Cilvēki nevēlas likt šprotes bundžās. "Gamma-A" slēgs ražotni Rīgā

© Sputnik / Алексей СтефановРыбные консервы Riga Gold на выставке "Продэкспо-2018", производитель Gamma-A
Рыбные консервы Riga Gold на выставке Продэкспо-2018, производитель Gamma-A - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darba spēka trūkums ir viens no iemesliem, kuru dēļ plānots slēgt zivju konservu ražotni "Gamma-A" Rīgā. Galvaspilsētā paliks tikai loģistikas un distribūcijas centrs, kā arī skārda taras ražošana.

RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. "Gamma-A", viens no Latvijas zivrūpniecības lielākajiem uzņēmumiem plāno slēgt ražotni Rīgā. Tagad uzņēmuma vienīgā ražotne atradīsies Kolkā, izdevumam Dienas Bizness pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Lejietis.

"Neapšaubāmi, šīs ražotnes attīstīšanā plānojam investēt arī līdzekļus, lai to padarītu daudz energoefektīvāku un ekonomiskāku. Darbinieku trūkums arī mūsu nozarē ir jūtams. Tāpēc darbinieku piesaiste būs viena no turpmākajām prioritātēm," paskaidroja Lejietis.

Viņš paskaidroja, ka pēc reorganizācijas galvaspilsētā paliks tikai loģistikas un distribūcijas centrs, kā arī skārda taras ražošana.

Международная выставка туриндустрии Balttour 2019 - Sputnik Latvija
Šprotes, "Dzintars" un konteineri: Latvijas bizness iekaro Uzbekistānu

"Šis ir ekonomiski ļoti piemērots laiks uzņēmuma optimizācijai, ko uzsākām pagājušajā gadā. Tam iemesls bija dažādi faktori, tostarp arī darbaspēka trūkums. Zivrūpniecības nozarē, kurā mēs darbojamies, tehnoloģijas nav īpaši virzījušās uz priekšu, tāpēc cilvēka darbam joprojām ir vislielākā nozīme," atzīmēja uzņēmuma vadītājs.

2018. gadā uzņēmuma bruto peļņa bija 416 tūkstoši eiro. Arī neto apgrozījums pieauga no 11,4 miljoniem eiro 2017.gadā uz 15,6 miljoniem eiro pērn – 2018. gadā.

Šogad holdinga ietvaros plānotas investīcijas vairāk nekā miljona eiro apmērā. Tās iecerēts novirzīt uz efektivitātes paaugstināšanu un jaunu tirgu apgūšanu.

Šprotes - Sputnik Latvija
Kāds afrikānis apēda veselu bundžu: Latvija atradusi, kam pārdot šprotes Krievijas vietā

Iepriekš Latvijas avīze informēja, ka jau kopš 2018. gada zivju pārstrādes nozarē tiek apspriesta uzņēmuma "Gamma-A" iespējamā apvienošanās ar "Brīvo vilni". Vēstīts, ka uzņēmumam "Gamma-A" nav izdevies pārvarēt Krievijas embargo zivju produkcijas importam 2015. gadā un pieprasījuma mazināšanos Vidusāzijas valstīs un citās pēcpadomju republikās. "Gamma-A" zaudējumi pieauga, tāpēc uzņēmuma vadība pārdomāja ražošanas  pārtraukšanu vai saplūšanu. Taču gaidāmā saplūšana nenotika, bet uzņēmumam izdevās noslēgt gadu ar peļņu.

2015. gada jūnija sākumā Krievijas lauksaimniecības preču kontroles iestāde Rosseļhoznadzor noteica aizliegumu zivju produkcijas piegādēm Krievijā no Latvijas un Igaunijas, ņemot vērā sistemātiskos pārkāpumus, ko resors konstatējis inspekciju gaitā, kā arī kancerogēnās vielas – benzopirēna saturu produkcijā.

2017. gada decembra vidū Rosseļhoznadzor deva atļauju šprotu piegādēm Krievijā SIA Karavela un DGM Shipping AS.

Ziņu lente
0