Latvijas ģenerālā tīrīšana: "Lielā talka 2019"

© Sputnik / Sergey MelkonovСубботник по уборке территории парка Ghetto Games
Субботник по уборке территории парка Ghetto Games - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atmetot tēzi "labākais ir labā ienaidnieks", Latvijas iedzīvotāji izgāja ielās ar lozungu "kamēr nav labi, izdarīsim nedaudz labāk".

RĪGA, 28. aprīlis – Sputnik, Aleksejs Stetjuha. Tīrība ir veselības garants. Tostarp arī psiholoģiskās veselības. Līdz nosacītās valsts "galvas" savešanai kārtībā vēl ir tāls ceļš ejams, taču savest kārtībā pārējo "ķermeni" katram ir pa spēkam.

Sestdien, 27. aprīlī, no plkst. 9:00 līdz 15:00 Latvijā norisinājās grandiozā talka. "Lielajā talkā" bija reģistrēti 1 422 objekti: meži, pļavas, kapsētas, vēstures objekti, sabiedriskas vietas, ūdenstilpnes.

Katrs varēja piedāvāt savu talkas vietu, un katrs varēja reģistrēties dalībai, vai arī vienkārši atnākt un palīdzēt. Kā kurš var.

© Sputnik / Sergey MelkonovTalka Ghetto Games parka teritorijā
Latvijas ģenerālā tīrīšana: Lielā talka 2019 - Sputnik Latvija
Talka Ghetto Games parka teritorijā

Liels "Lielās talkas" mīnuss medijiem ir tas, ka ir ļoti grūti izvēlēties filmēšanas objektu. Informācija par tīrītāju daudzumu konkrētā vietā parādās jau talkai noslēdzoties. Nākas braukt, kur acis skatās.

Ieeja – brīva, dalība – brīvprātīga

Sputnik Latvija devās uz Ghetto Games, 1905. gada parku. Vieta, kur aktīvistu spēkiem tika izbūvēts pilnvērtīgs bezmaksas sporta laukums ar ne mazāk pilnvērtīgu trenažieru zāli zem klajas debess. Ieeja – brīva, dalība talkā – brīvprātīga.

© Sputnik / Sergey MelkonovRaimonds Elbakjans, ielu sporta kustības Ghetto Games vadītājs, piedalās parka teritorijas talkā
Latvijas ģenerālā tīrīšana: Lielā talka 2019 - Sputnik Latvija
Raimonds Elbakjans, ielu sporta kustības Ghetto Games vadītājs, piedalās parka teritorijas talkā

Tur pat sastapām Ghetto Games vadītāju Raimondu Elbakjanu. Viņš bija pilnībā iedziļinājies darbā. Nevis dalot vērtīgas norādes, bet gan pilnvērtīgi piedalījās laukuma sakārtošanā.

- Daudz darba?

- Mums tā vienmēr ir daudz. Šeit talka norisinās jau vairāk nekā divus mēnešus. Vācam prom visu, kas šeit sastiepts desmit gados, liekam kopā tribīnes, metam ārā atkritumus. Šodien vienkārši tā sakrīt, ka arī visā valstī Lielā talka notiek.

- Cik cilvēku atsaucās?

- Mēs īpaši arī neafišējām. Kopumā, atnāca visi savējie – tie, kas šeit trenējas. Tas taču pirmām kārtām viņiem ir vajadzīgs, lai šeit ir kārtība. Mums drīzumā ir vairāki lieli pasākumi, kuriem ir jāsagatavojas.

Atnākuši kādi trīsdesmit jaunieši. Tiešu skaitu ir grūti nosaukt. Talka sākās deviņos no rīta un ilgs līdz tumsai. Cilvēki nāca un gāja prom, mainījās. Uzdevumi dažādi: kaut kur ir nepieciešams tīri fizisks spēks, kaut kur speciālas iemaņas, kaudze lietu, kuras ir otršķirīgas, bet tās kaut kad ir jāizdara. Kāpēc gan ne šodien.

Nedaudz labāk

Ghetto Games plāno šeit sarīkot vairāk nekā 40 pasākumus sezonas laikā. vēl apmēram 20 – reģionos. Parks nav privātīpašums. Pārvaldnieks ir Rīgas dome. Visu, kas atrodas parkā, ir savām rokām darījuši jaunieši.

© Sputnik / Sergey MelkonovTalka Ghetto Games parka teritorijā
Latvijas ģenerālā tīrīšana: Lielā talka 2019 - Sputnik Latvija
Talka Ghetto Games parka teritorijā

- Ir kaut kāds beigu punkts? Personīgi jums. Jūs iedomājieties brīdi, kad jūs pateiksiet: "Nu re. Tagad viss ir gatavs. Vairs nevajag neko darīt."

- Protams, ka nē. Te ir milzīgs plašums tam, lai turpinātu attīstīties.

Desmit gadu laikā "Lielajā talkā" piedalījās vairāk nekā pusmiljons cilvēku. Lielākoties princips visur bija viens: visi darīja labāk sev un apkārt sev, negaidot, kamēr to izdarīs kāds cits.

Šogad ģenerālajā tīrīšanā piedalījās arī latvieši ārzemēs: "Lielā talka" norisinājās desmit vietās ārpus Latvijas. Atmetot tēzi "labākais ir labā ienaidnieks", Latvijas iedzīvotāji izgāja ielās ar lozungu "kamēr nav labi, izdarīsim nedaudz labāk". Un viņiem izdevās.

Ziņu lente
0