Mežs dega tā, ka iedzīvotājus aicināja vērt ciet logus un durvis: ugunsgrēks Viļānu novadā

© pixabayЛесной пожар
Лесной пожар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā 20 ugunsdzēsēju, 8 autocisternas, kvadricikls, traktors un droni iesaistīti ugunsgrēka dzēšanā Viļānu novadā.

RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Piektdien, 26. aprīlī, Viļānu novadā, Sokolku pagastā izcēlās liela mēroga meža ugunsgrēks, vēsta Mixnews.lv.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāves Sandras Vējiņas informāciju paziņojums par uzliesmojumu tika saņemts piektdien, plkst. 12:34. Ugunsgrēku devās dzēst 24 ugunsdzēsēji, 8 autocisternas, kā arī kvadricikls.

На выезде из Риги горит старник - Sputnik Latvija
Ugunsgrēki nonākuši līdz Rīgai: VUGD cīnās ar liesmām

Taču norobežot perimetrā ugunsgrēku izdevās vien ap plkst. 20:00. Rezultātā dega 4,8 hektāri meža teritorijas.

Pēc Vējiņas sacītā, palīdzību ugunsgrēka dzēšanas darbos sniedz arī Stružānu purva īpašnieks. Viņš nodrošināja glābējus ar diviem motora sūkņiem un traktoru. Tāpat notikuma vietā strādā pašvaldības pārstāvji, kuri sniedza ugunsdzēsējiem divus dronus. Bezpilota lidaparāti palīdz izvērtēt uguns izplatību.

Ugunsgrēka tuvumā dzīvojošos cilvēkus aicina aizvērt logus un durvis, lai norobežotu sevi no tvana gāzes ietekmes.

Tiek atzīmēts, ka Latvijā jau ir reģistrēti 307 meža ugunsgrēki, kuri iznīcinājuši 181 hektāru mežu, tostarp 83 hektārus jauno mežu. Un, acīmredzot, situācija tikai pasliktināsies.

Karstums un sausums

Aprīlī sinoptiķi prognozēja maz nokrišņu, zemu gaisa mitrumu un saulainus laikapstākļus. Tas viss veicina augsnes izžūšanu. Meteorologs Jānis Trallis brīdināja, ka sausuma periods Latvijā turpināsies. Lietus būs īslaicīgs, savukārt gaisa temperatūra būšot augsta.

Kūlas ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Iekšlietu ministrs iesaka atlīdzību informatoriem, kuri ziņo par kūlas dedzināšanu

Iepriekš ziņots, ka sestdien, 27. aprīlī, daudzos Latvijas rajonos gaiss iesils līdz +22…+27 grādiem, kas pārspēs šīs dienas karstuma rekordu.

Jāatgādina, ka 19. aprīlī visā Latvijas teritorijā Valsts mežu dienests (VMD) izsludināja ugunsgrēka bīstamības periodu. Visstingrākajā veidā jāievēro ugunsdrošības noteikumu prasības Latvijas mežos.

Par noteikto aizliegumu un ierobežojumu pārkāpumiem ir paredzēta administratīvā, civiltiesiskā un kriminālatbildība.

Ziņu lente
0