"Te nav Krievijas sādža": latvieti aizvainojusi vēstule no "Latvijas Gāze"

© Pixabay / MagnascanГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēstule no "Latvijas Gāze" izraisījusi Latvijas iedzīvotājas sašutumu: tajā viņa atklāja instrukciju krievu valodā, kurā izklāstīts, kā var iesniegt skaitītāja rādījumus.

RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Instrukcija krievu valodā no "Latvijas Gāze" līdz sirds dziļumiem satricināja Latvijas iedzīvotāju, un viņa pasūdzējās savā Twitter profilā, ka jūtas ārkārtīgi aizvainota.

​"Es kā latviete, Latvijas pilsone jūtos ļoti aizvainota, ka @ASLatvijasGaze atsūta konkrēti man adresētu vēstuli, kurai vairāk kā puse teksta ir krievu valodā. Te nav nekāda Krievijas sādža! Krievu valoda nav arī ES valoda," vēsta saviem sekotājiem lietotāja ar lietotājvārdu Carla Luna, papildinot savu publikāciju ar atsauces tagu #lienošādivvalodība.

Latviešu valodas aizstāvji uzreiz iesaistījās problēmas apspriešanā, aicinot pievērst uzmanību "pārkāpējiem" Valsts valodas centra pārstāvjus. Citi pauda sašutumu, bet uzrakstīja, ka nauda nesmird.

Savukārt politoloģe Ilze Ostrovska atrada netradicionālu mierināšanas veidu sašutušai Latvijas pilsonei, paskaidrojot, ka šī instrukcija, visticamāk, nav domāta latviešiem, bet gan krievvalodīgiem krāpniekiem.

"Kundze, nesatraucieties! Tas ir smalks mājiens, ka Jūs uzskata par nepiederīgu tai iedzīvotāju grupai, kura šmaucas ar gāzes uzskaiti!" atbild Ostrovska uz autores sūdzību publikāciju.

Atzīmēsim, ka Valsts valodas centrs regulāri saņem sūdzības no latviešu valodas aizstāvjiem.

Pērn Latvijas Valsts valodas centrs (VVC) pat ieviesa jaunu lietotni "Valodas draugs", ar kuras palīdzību jebkurš lietotājs var nosūtīt paziņojumu par valodas normu pārkāpumu vai, tieši pretēji, paslavēt par latviešu valodas izmantošanu.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
"Piedāvājam darbu latvišski runājošiem": VVC atkal neapmierināts ar kebabnīcām

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu valoda. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neraugoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valsts valodas centrs īsteno Valodas likumu ievērošanas uzraudzību. VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži izmanto krievu vai slikti pārzina latviešu valodu, biznesmeņi, kuri uzstāda nelatviskus uzrakstu, uzņēmumi un organizācija, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem ne latviešu valodā, viesizrādes un pat skolu izlaidumi.

Ziņu lente
0