Ugunsgrēki nonākuši līdz Rīgai: VUGD cīnās ar liesmām

© Sputnik / Sergey MelkonovНа выезде из Риги горит старник
На выезде из Риги горит старник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela mēroga kūlas ugunsgrēks 8 hektāru platībā noticis, izbraucot no Rīgas, Juglas rajonā.

RĪGA, 20 aprīlis – Sputnik. Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ceļ trauksmi. Aizritējušajā diennaktī noticis 151 ugunsgrēks. Turklāt, 111 gadījumos dega kūla, tostarp 22 reizes ugunsdzēsēji dzēsa mežus, vēsta Mixnews.lv.

Ja aprīļa sākumā VUGD ziņoja par 1548 kopš gada sākuma Latvijā reģistrētiem kūlas ugunsgrēkiem, tad šobrīd šis skaitlis ir pieaudzis līdz 2022. Kopumā kopš gada sākuma reģistrēti 3790 ugunsgrēki.

Пустыня - Sputnik Latvija
Latvijā atgriežas sausums

Kūlas ugunsgrēki jau ir nonākuši līdz Rīgai. Liela mēroga kūlas ugunsgrēks 8 hektāru platībā noticis, izbraucot no Rīgas, Juglas rajonā. VUGD dara visu iespējamo, lai tiktu galā ar uguni.

Tāpat, piektdien, 19. aprīlī netālu no Olaines izraisījās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks – lielā platībā dega mežs. Ugunsgrēka dzēšanā piedalījās 20 ugunsdzēsēji un sešas specializētas ugunsdzēsēju mašīnas, kā arī meža dienesta darbinieki.

VUGD uzsver, ka uzliesmojumu vietām tuvoties nedrīkst – tas ir bīstami, atrašanās piedūmotās teritorijās var nodarīt kaitējumu veselībai. Ugunsdzēsēji brīdina, ka der pārvarēt savu ziņkārību un dūmu pamanīšanas gadījumā netuvoties ugunij, lai nepakļautu riskam savu veselību.

​Iepriekš ziņots, ka kopš 19. aprīļa visā Latvijas teritorijā ir izsludināts ugunsgrēku bīstamības periods. Visstingrākajā veidā jāievēro ugunsdrošības noteikumi mežā. Par noteikto aizliegumu un ierobežojumu pārkāpumiem ir paredzēta administratīvā, civiltiesiskā un kriminālatbildība.

Kūlas ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Iekšlietu ministrs iesaka atlīdzību informatoriem, kuri ziņo par kūlas dedzināšanu

Tas attiecas arī uz mežsaimniecības uzņēmumiem. Ugunsgrēku bīstamības periodā tiem atļauts dedzināt izcirtumu atliekas tikai ar rakstisku Valsts mežu dienesta (VMD) atļauju. Mežu īpašniekiem un pārvaldniekiem jānodrošina ugunsdrošības noteikumu ievērošanu.

VUGD vērš uzmanību tam, ka ugunsgrēku dzēšanas darbu apgrūtina grūta piekļūšana un strauja uguns izplatīšanās sausuma un vēja dēļ.

Aprīlī sinoptiķi prognozēja maz nokrišņu, zemu gaisa mitrumu un saulainu laiku. Tas viss veicina augsnes izžūšanu. Turklāt, tika runāts, ka vēlās augu veģetācijas dēļ pavasarī ilgāk varētu turpināties ugunsgrēku periods, kurus izraisa kūlas dedzināšana, kā arī gaidām lielāks ugunsgrēku skaits mežos un purvos.

Ziņu lente
0